keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Anu Ojala: Pommi

Anu Ojala: Pommi. Otava, 2014.

Vuosi jatkuu nuortenkirjallisuuden parissa. Anu Ojalan pommia kuvataan takakannessa "ajankohtaiseksi ekotrilleriksi". Päähenkilö Mia kirjoittaa lukion eläinaiheista blogia ja tykkää varsinkin koirista. Blogin ja muutamien muiden sattumusten myötä Mia herää ajattelemaan eläinten oikeuksia laajemminkin ja onkin pian jo salakuvaamassa teurastamolla eläinten epäasiallista kohtelua.

Suhtautumiseni kirjaan oli aika ristiriitainen. Ensimmäisen sadan sivun ajan harkitsin vakavasti kirjan kesken jättämistä, vaikka se nopea- ja helppolukuinen olikin. Päähenkilö oli rasittavan naiivi ja jotenkin epäuskottava, ja ihmissuhteet huonolla tavalla nuortenkirjamaisia.

Olen kuitenkin ihan tyytyväinen siihen, että joku koukku piti minut kuitenkin kirjan parissa, sillä se parani jatkuvasti loppua kohden ja osoittautui ihan kelpo kirjaksi. Suurinpiirtein puolessa välissä kirjaa tapahtui juonenkäänne, joka muutti tapahtumat ja kuvauksen huomattavasti kiinnostavammaksi. Lukija saa myös melkoisen vyörytyksen asiaa eläintein kohtelusta. Sanomallisuus on sekä kirjan vahvuus että heikkous: paikoitellen mielestäni ollaan vaarassa sortua saarnaavuuden puolelle. Kirja kuitenkin koukutti hyvin mukaansa, ja vauhtiin päästyäni en malttanut enää laskea sitä käsistäni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti