lauantai 13. kesäkuuta 2015

Jennifer Eagan: Aika suuri hämäys

Jennifer Eagan: Aika suuri hämäys. Tammi, 2012. 
Englanninkielinen alkuteos: A Visit From The Goon Squad, 2010.
Suomentanut Heikki Karjalainen

Tämä kirja osui käteeni joskus kirjakaupan pokkariosastolla. Muistelin lukeneeni kiittäviä arvioita ja tartuin kirjaan. Vaikka aloitin kirjaa heti sen ostettuani ja ensimmäinen luku vaikutti lupaavalta, se unohtui muutamaksi kuukaudeksi yleisen lukemattomuuteni ja muiden kesken olevien kirjojen joukkoon. Nyt pokkari lähti kevyenä mukaan viikonloppureissun luettavaksi, ja sen lopetettuani olo on hieman ristiriitainen. Tykkäsin ja en.

Kiitän: 
- Sujuvaa ja soljuvaa tekstiä, jota oli mukava lukea. Kirja tuli luettua reilussa päivässä. 
- Rakennetta: kirja koostuu oikeastaan useista lyhyistä toisiinsa liittyvistä tarinoista. Tällaisesta rakenteesta yleensä tykkään, mutta...

En tykännyt: 
- Liika on liikaa. Aika suuri hämäys tuntuu sortuvan omaan näppäryyteensä. Sen lisäksi, että joka luku on kerrottu eri ihmisen näkökulmasta, myös kronologisesti hypitään ajasta toiseen ja käytetään kaikkia mahdollisia kertojaratkaisuja (minäkertoja, ulkopuolinen kertoja, sinä-kertoja, power pointilla kirjoitettu luku...)
- Tulevaisuuteen sijoittuvat luvut tuntuivat jotenkin hölmöiltä, irrallisilta. Yhtäkkiä kirjan lopussa hypätään tulevaisuusvisiointiin. 
- Henkilöt jäävät kiinnostavuusdestaan huolimatta jotenkin irrallisiksi. Kehenkään ei ehdi oikein kiinnittyä. 
- Kirja oli jotenkin masentava.

Loppuarvio: 
Annoin Goodreadsissa kirjalle kolme tähteä viidestä. Siinä oli paljon hyvää ja se oli ihan kiva lukea, mutta se ei kuitenkaan saanut minua innostumaan valtavasti. 

2 kommenttia:

  1. Minulla on tämän lukemisesta jo kolme vuotta aikaa, mutta muistelisin ajatelleeni monesta kohtaa suunnilleen samansuuntaisesti. Jotenkin tuntui, että tarinat, vaikka näennäisesti liittyivätkin toisiinsa, olivat liian irrallisia suhteessa toisiinsa muodostaakseen mitään todellista kokonaisuutta. Mutta silti tykkäsin kuitenkin kielestä ja kerronnasta, sekä siitä, että hahmot olivat kaikki vähän vinksahtaineita, kaukana täydellisistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidin hahmoista, kiinnostavia ja rosoisia, ja monen tarinaan olisin halunnut syventyä pidemminkin.

      Poista