tiistai 6. tammikuuta 2015

Hurja selviytymiskamppailu Etelämantereella 100 vuotta sitten

Alfred Lansing: Kestävyys. Shackletonin uskomaton matka Etelmantereelle. Tammi, 2002.
Englanninkielinen alkuteos Endurance, 1959
5/5

Vuoden ensimmäinen kirja luettu, ja heti poikkesin teemakuukausihaasteestani. Tiiliskiven sijaan valitsin ensin luettavaksi lukupiirikirjan, jotta saisin sen "pois alta". Kirja olisi sopinut muuten mainiosti helmikuun teemaan... Mutta hui, mikä elämys se olikaan. Olen melkein adrenaliinihuumassa pelkästään lukemisesta.

Vuonna 1914 Ernest Shacketon aloitti retkikuntansa kanssa matkan Endurance-laivalla. Määränpäänä oli Etelämanner, ja retken tarkoituksena ylittää manner ensimmäisenä. Laiva ei kuitenkaan koskaan saavuttanut mannerta, vaan juuttui petollisiin ahtojäihin, joiden mukana se ajelehti kuukausikaupalla ennen kuin jäät pusersivat sen lopullisesti rikki ja se oli hylättävä. Retkueen 28 miestä jäivät keskelle jäistä merta, ja toivo selviytymisestä vaikutti hyvin epätodennäköiseltä.

Vaikka retken alkuperäinen tavoite jää saavuttamatta, kamppailu luonnonvoimia vastaan on kerrassaan uskomaton selviytymistarina. Kerta toisensa jälkeen miehet selviytyvät lähes väistämättömältä tuntuvalta kohtalolta ja taistelevat kohti pelastustaan. Olen täysin äimistynyt siitä, mihin suorituksiin poloinen ihmisolento voi kyetä todellisen paineen alla ja millaisiin oloihin sopeutua pakon edessä. Hurjan tarinan lisäksi Lansingin kerronta tempaa mukaansa ja tekee kirjasta lukuelämyksen.

(Hesarin kuukausiliitekin näytti muuten kirjoittaneen Shackletonin matkasta, sieltä voi halutessaan lukea tiiviimmän version retkestä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti