torstai 1. tammikuuta 2015

Haastetta vuodelle 2015: teemakuukaudet

Viime vuonna välttelin erilaisia lukuhaasteita, sillä edellisen vuoden haasteet uuvuttivat. Haasteet ovat kuitenkin hauskoja, sillä ne vievät usein sellaisten kirjojen pariin, joita ei tulisi muuten lukeneeksi. On mukavaa suunnitella lukemistaan ja etsiä haasteisiin sopivia kirjoja. Ongelmana on tietysti se, että haasteet alkavat jossain vaiheessa tuntua rajoittavilta tai velvoittavilta. Siitä huolimatta ajattelin haastaa itseäni tänä vuonna lukemisessa, ehkä se ryhdistää myös bloggaamistani.

Olen tässä pyöritellyt mielessäni erilaisia haasteita aakkoshaasteesta maantieteellisiin haasteisiin. Nautin kovasti toissa vuoden Afrikan tähti -haasteesta, ja mietin esimerkiksi Aasian tai Etelä-Amerikan ottamista aiheeksi. Lopulta päädyin Kirjaretket-blogin innoittamana teemakuukausiin. (Kirjaretkien haaste täällä.) Pyörittelin teemakuukausia mielessäni pari vuotta sitten, mutta luovuin ajatuksesta silloin. Kirjaretket-blogissa oli teemat valittu hauskasti alkusointuisiksi kuukausien kanssa, joten kehittelin saman ajatuksen pohjalta omat teemakuukauteni.

Tavoitteeni on lukea kuukausittain vähintään kolme teemaan sopivaa kirjaa. Kolme lukuna siksi, että se on tarpeeksi suuri luku, jotta voi sanoa toteuttavansa jotain teemaa, mutta kuitenkin tarpeeksi pieni, että ehtii lukea myös fiiliksen pohjalta muuta kirjallisuutta. Mutta tässä ne teemat:

Vuoden 2015 lukukuukaudet:

Tiiliskivien tammikuu
Tammikuussa aion lukea vähän pidempiä kirjoja. Teema syntyi oikeastaan siitä, että yritin keksiä, mikä yhdistää kirjoja, joita olen suunnitellut lukea seuraavaksi. Tiiliskivi on tällä kertaa yli 500 sivun paksuinen kirja. Ensimmäisenä lukuvuorossa tähän teemaan on Aravind Adigan Viimeinen mies, jonka aloitin tänään. Seuraavaksi ajattelin tarttua viime vuoden Finlandia-voittajaan (Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät), joka ilokseni paljastui joulupaketista. Anni Kytömäen Kultarinta on odottanut myös hyllyssä tarpeeksi kauan, se saa olla kolmas tiiliskiveni. Jos ehdin, yritän lukea myös Riikka Pelon Jokapäiväinen elämämme. (Eli vähän Finlandia palkinto -teemaa saattaa tulla myös tähän kuukauteen...)

Harharetkien helmikuu
Helmikuussa olisi tarkoitus lukea kirjallisuutta, jossa matkustetaan. Matkakertomuksia tai fiktiota, jossa ollaan matkalla. Ehkä vähän hukassa ja suunnittelematta, harhaillen.

Madjaarien maaliskuu
Unkari on vanha rakkaani, ja unkarilaista kirjallisuuttakin löytyy hyllystäni runsaasti. Ikävä kyllä aika paljon siitä on lukematta. Maaliskuu sopii Unkari-teemalle mainiosti myös siksi, että ajattelin viettää pääsiäisen (huhtikuun alussa) Budapestissa, ja matkoille on aina mukava valmistautua myös kirjallisesti.

Historiallinen huhtikuu
Huhtikuussa olisi tarkoitus mennä ajassa taaksepäin ja lukea historiallisia kirjoja. Vielä en tiedä, mihin historialliseen aikakauteen matkustan.

Tieteiskirjojen toukokuu
Kun huhtikuussa on kaivauduttu menneeseen, niin toukokuussa suunnataan katse tulevaan. Scifiä ja sellaista siis toukokuussa.

Klassikoiden kesäkuu
Tämä vähän hirvittää minua, vaikka klassikoiden lukemisesta pidänkin. Sitä vaan tulee tehtyä turhan harvoin. Ehkä kesäkuussa tekisi mieli kasata nenän eteen dekkaripino eikä esimerkiksi Sotaa ja rauhaa. Mutta yritän silti selviytyä (ehkä etsin lyhyempiä klassikoita), sillä heinäkuussa ollaan kepeämmissä tunnelmissa...

Hempeä heinäkuu
Heinäkuussa hempeillään ja luetaan romanttista kirjallisuutta. Lempeä ja sydämenkuvia!

Elämäkertojen elokuu
Elokuussa aion tutustua ihan oikeiden ihmisten elämään. Elämäkerrat ovat kiehtovia.

Sarjakuvien syyskuu
Syyskuussa sarjiksia, jee! Paljon!

Lyhytproosan lokakuu
Novellit ja lyhytproosa ansaitsevat ihan oman kuunsa.

Muumien marraskuu
Ajattelin viime vuonna Toven juhlavuoden kunniaksi lukea Muumi-kirjan taas kerran uudestaan. En lukenut. Ehkä ensi vuoden marraskuun synkkyys voitetaan muumien voimalla.

Jännityksen joulukuu
Joulukuussa dekkareita ja jännityskirjallisuutta.

Hieman hirvittää, varsinkin se, että suunnittelen näin tarkasti lukemisiani koko vuodeksi. Tajusin juuri nyt myös valinneeni tammikuulle tiiliskivet - tietäen hyvin, että tuleva kuukausi on hurjan kiireinen ja olen sitonut melkein kaiken vapaa-aikani yhteen kivaan projektiin. Klups. Mutta pitäähän haasteen olla nimensä veroinen, ei liian helppo suorittaan. Lisäksi monet valitsemista teemoista ovat aika väljiä ja jättävät tilaa myös fiiliksen mukaan lukemiselle.


4 kommenttia:

 1. Tuota kesäkuuta ajatellen: jos kesällä ei nappaakaan, niiin ainahan voi yhdistää klassikkokuun dekkarihimoon lukemalla Sherlock Holmeseja tai Agatha Christien, Dorothy L. Sayersin yms. kirjoja... :)
  Itse en ajatellut lähteä teemakuukausiin, mutta ajatuksena oli tänä vuonna paikata juurikin tuota klassikkosivistystä. Ohjelmassa ainakin Austenia ja Orwellia, muutakin varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi klassikotkin on laaja kategoria. Enköhän sieltä löydä fiilikseen sopivaa luettavaa. Austen ja Orwell muuten kummatkin ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

   Poista
 2. Kuulostaa kivalta. Virittelin itse pari vuotta sitten teemalukemisia jokaiselle kuukaudelle, ja aina se on ollut mielessä siitä lähtien. Olen ottanut pienempiä haasteita sittemmin, esim. lumi-sana kirjan nimessä jne. Tänä vuonna tulossa vähän samantapaista.

  Iloista lukemista ja kivaa lukuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki erilaiset haasteet ovat hauskoja. Vähän arastelin tosiaan tämän ison haasteen kanssa, mutta toisaalta pidän siitä, että jokin ohjaa sitä, millaista kirjallisuutta etsin luettavaksi. Haasteiden myötä alkaa usein nähdä ympärillään kirjoja, joita ei muuten tulisi huomanneeksi.

   Poista