keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Gaile Parkin: Kigalin kakkukauppa muuttaa

Gaile Parkin: Kigalin kakkukauppa muuttaa. Tammi, 2013.
Englanninkielinen alkuteos: When Hoopoes go to Heaven, 2012.
Suomentanut Annukka Kolehmainen

Juuri kun sain luettua Kigalin kakkukaupan loppuun, törmäsin kirjastossa sen itsenäiseen jatko-osaan Kigalin kakkukauppa muuttaa. Sain siis viettää mukavia hetkiä Tungarazan perheen parissa vielä toisen kirjan verran.

Tässä teoksessa keskushenkilöksi nousee Tungarazojen perheen keskimmäinen lapsi, vanhin poika Benedict. Tansanialainen perhe on muuttanut Baban työn mukana Ruandasta Swazimaahan. Angelin kakkubisnes ei kukoista yhtä hyvin kuin Kigalissa. Benedict on vasta kymmenvuotias, mutta perheen vanhimpana poikana hän kokee kasvamisen paineita ja haluaisi kovasti näyttää olevansa jo iso, vaikka tunteekin olonsa usein kovin pieneksi. Myös perheessään hän tuntee välillä itsensä ulkopuoliseksi kahden isosiskon ja kahden pikkuveljen välissä. Hän ei ole kiinnostunut jalkapallosta, niin kuin veljet, vaan pitää eläimistä ja kirjoista. Eläinrakas Benedict on myös melkoisen herkkätunteinen ja päätyy auttamaan useampaakin lähimmäistään Swazimaan-vuoden aikana.

Samoin kuin edellisessä osassa, tässäkin nostetaan esille erilaisia yhteiskunnallisia ongelmia, vaikka teos on muuten sävyltään lempeä ja melkeinpä kevyttä luettavaa. Swazimaassa nousevat esille erityisesti naisten ja tyttöjen asema.

Toivottavasti Parkin jatkaa Tungarazan perheestä kirjoittamista, sillä huomaan jo miettiväni, mihin he seuraavaksi muuttavat ja mitä henkilöille sitten tapahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti