maanantai 28. lokakuuta 2013

Murhamysteereitä porvoolaisittain

Jaana Lehtiö: Joka viisautta rakastaa.
 Myllylahti, 2013.
Porvoolaiselta esikoiskirjailijalta Jaana Lehtiöltä ilmestyi tänä syksynä dekkari Joka viisautta rakastaa. Kotikaupungin kirjallisuuteen pitää tietysti tutustua, joten luin kirjan jo pian sen ilmestyttyä.

Kovasti Porvoon oloisessa pikkukaupungissa puhkeaa yllättäen suorastaan murha-aalto. Roskiksesta löydetään kuolleena alaston ja karvaton mies, joesta hukkunut nainen ja hautausmaallakin on kalautettu eräs nainen hengiltä. Liittyvätkö murhat toisiinsa vai eivät, kas siinä pulma rikoskomisario Juha Muhoselle. Ja tapahtumiin imeytyy pian mukaan myös eläkeläisrouva Hilkka Alitupa.

Porvoolaisena oli hauskaa sijoittaa kirjan tapahtumia Porvoon kartalle, mutta kokonaisuutena Lehtiön teos ei täysin vakuuta. Varsinkin alku lähtee käyntiin vähän kömpelösti, mutta onneksi kirja paranee loppua kohti huomattavasti. Juoneen ja rikoksen ratkaisuun on mukavasti saatu upotettua muutama yllättäväkin koukku, vaikka varsinainen syyllinen ei kovin suuri yllätys olekaan.

Kirjan kaksi keskeistä hahmoa ovat keskenään kovin erilaiset. Komisario Muhonen kuvataan leppoisaksi, keski-ikäiseksi, ylipainoiseksi mieheksi, mutta ikävä kyllä hänen henkilönsä jää kirjassa mielestäni jotenkin ohueksi ja mitäänsanomattomaksi liikakiloista huolimatta. Toinen keskushahmo, Hilkka Alitupa sen sijaan on koko kirjan parasta antia. Varhaiseläkkeellä oleva historianopettaja on kipakka tyyppi, joka katselee Arsenikkia ja vanhoja pitsejä -elokuvaa ja lueskelee netistä rikospalstaa. Hilkan hahmo on sen verran mehukas, että jättää oikeastaan kirjan kaikki muut hahmot varjoonsa.

Pienistä puutteista huolimatta Joka viisautta rakastaa on mielestäni ihan kelpo esikoinen, pieni pilke silmäkulmassa kirjoitettu jännäri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti