maanantai 2. syyskuuta 2013

Laura Save: Paljain jaloin

Laura Save: Paljain jaloin. WSOY, 2013Ystävä lainasi tämän kirjan, kun mainitsin haluavani lukea sen. Silti pyörittelin sitä monta kuukautta osaamatta tarttua siihen. Kirja, joka kertoo kirjailijan kamppailusta syöpää vastaan, ei ole varsinaisesti mitään hyvän mielen luettavaa. Varsinkaan, kun tietää, että se syöpä lopulta voitti.

Paljain jaloin on rehellinen ja aito. Se on raastavaa luettavaa, vaikka toivokin välillä pilkahtelee. Ja huumori. Se on romaani, mutta perustuu pitkälti Laura Saven omiin päiväkirjamerkintöihin ja muistoihin. Save menehtyi syöpään ennen kirjan julkaisua.

Nuoren lääketieteen opiskelijan elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän saa kuulla sairastavansa osteosarkoomaa, luusyöpää. Syöpähoidot ovat rankkoja, ja samalla pitäisi pitää myös arkea pystyssä Sofia-vaimon ja Otso-pojan kanssa. Toivo, pelko, pettymys, ahdistus, kauhu, tuska, kipu. Laura käy läpi tunteitaan, suree sitä, ettei välttämättä saa nähdä poikansa kasvavan aikuiseksi, yrittää pitää parisuhdetta elossa tilanteessa, jossa toinen on vakavasti sairas toipilas ja toinen joutuu pyörittämään arkea ja tukemaan sairastunutta.


2 kommenttia: