perjantai 9. elokuuta 2013

Kristiina Lähde: Joku on nukkunut vuoteessani

Lukumaratoonin kirjojen purku jatkuu taas.

Kristiina Lähde: Joku on nukkunut vuoteessani. Teos, 2012.

Kristiina Lähteen kirja Joku on nukkunut vuoteessani oli yksi lukumaratoonin positiivisista yllättäjistä. Tästä kirjasta muuten kiitokset Amman lukuhetki -blogiin Ammalle, joka sen on joskus minulle lähettänyt. Muistelin etukäteen lukeneeni kirjasta jokseenkin nihkeitä arvioita, joten en odottanut siltä mitenkään erityisen paljon, vaikka lähtökohta kuulostikin kiehtovalta: nainen herää aamulla, ja huomaa että vuoteessa nukkuu joku ihan ventovieras mies. Mies tuntuu asettuneen taloksi ja käyttäytyy kuin olisi kotonaan. Nainen on tilanteesta kovin hämmentynyt, varsinkin kun mies ei turhia puhele. Ulkopuoliset eivät oikein tunnu ymmärtävän naista, vaikka hän yrittää etsiä apua niin lääkäriltä kuin poliisiltakin.

Vaikka kummallinen tarina aukeaakin vähitellen, säilyy tarinassa loppuun asti sopiva absurdi vire, melkein kafkamainen tunnelma. Outoutta ei selitetä liikaa auki, vierauden ja yksinäisyyden tunnelma on vallitseva. Outouden lisäksi minua viehätti Lähteen käyttämä kieli.

"Kaikki tapahtui kovin äkkiä maanantain jälkeen. Tuli seuraava maanantai, ja seuraava, maanantaipäivien nauha, rutiinien jatkumo, elämän Pohjanmaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti