perjantai 9. elokuuta 2013

David Lagercrantz: Minä, Zlatan Ibrahimovic


Saanko esitellä kesälomaseuralaiseni Zlatanin? Zlatan oli oikein viihdyttävää matkaseuraa kesäkuisella Norjan matkallani, kuten kuvista voi päätellä.Miten Zlatan Ibrahimovicin elämäkerta päätyi luettavakseni, vaikken mitenkään erityisesti seuraa jalkapalloa tai urhuilua ylipäätään? Kyseessä oli lukupiirimme haastekirja, jonka myötä kovasti naisinen lukupiirimme sai myös miespuolisia jäseniä. Tämä on myös kirja, johon en varmastikaan olisi tarttunut ilman lukupiirin haastetta. Pelkäsin etukäteen lukemisen olevan hieman nihkeää, mutta onneksi olin väärässä. David Lagercrantz piirtää Zlatanista kiinnostavan henkilökuvan. 

Zlatan Ibrahimovicin tarinassa kiinnostavaa on "ryysyistä rikkauksiin" -asetelma. Rosengårdin lähiön kasvatti, polkupyörävaras ja hurjapää, joka on monet kerrat saanut tuntea olevansa ulkopuolinen ja ei-toivottu henkilö kasvaa Ruotsin jalkapallotähdeksi ja superjulkkikseksi. Elämäkerran elävyyden kannalta kiinnostavinta teoksessa on kertojaratkaisu. Kirjassa Zlatan on minä-kertojana, ja uskottava kertojasta on saatu kielen avulla. Puhekielisyys, lauserakenteet, oikeinkirjoitusvirheet ja sanavalinnat saavat tekstin tuntumaan siltä, kuin Zlatan olisi sen itse kirjoittanut tai puhunut. Alkutekstissä kuulemma käytetään paljon ns. mamu-ruotsia. 

Kokonaisuutena tämä on kiinnostava urheilijan tarina ja elämäntarina, "hankalan pojan", lähiössä kasvaneen maahanmuuttajanuoren selviytymistarina. Kirjan omistuskirjoituksessa Zlatan toteaa: "Haluan myös omistaa yhden ajatuksen kaikille lapsille siellä jossain, kaikille jotka tuntevat itsensä hieman oudoiksi ja erilaisiksi, jotka eivät oikein sovi joukkoon ja tulevat johdetuiksi harhaan. On okei olla erilainen kuin muut. Uskokaa yhä itseenne, se toimi minullakin kaikesta huolimatta."


 David Lagercrantz: Minä, Zlatan Ibrahimovic. WSOY, 2012.
Suomentanut Miika Nousiainen. 
Alkuteos: Jag är Zlatan Ibrahimovic, 2011.

4 kommenttia:

 1. Mukavaa että pidit kirjasta. Itsekin aion ehdottomasti lukea sen jossain vaiheessa, vaikka Zlatan vähän ärsyttääkin julkisuuskuvansa perusteella. Joka tapauksessa mies on kiistattoman lahjakas palloilija, ja on pakko arvostaa sitä, kuinka pitkälle hän on päässyt vaikeista lähtökohdista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta oli mielenkiintoista, että kirjaa lukiessa symppaan Zlatania, mutta samalla kyllä mietin, että ehkä oikeassa elämässä tuollainen ihminen olisi ehkä tosi rasittava.

   Poista
 2. Poikaystävä on intohimoinen jalkapalloihminen ja tämänkin lukenut. Suositteli kovasti, kuulemma minäkin, satunnaisesti jalkapalloa seuraava voisin pitää tästä kirjasta. Varmaan jossain vaiheessa lukaisenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minä, erittäin vähän jalkapalloa seuraava, yllätyin positiivisesti, kun löysin itseni tykkäämästä urheilijan elämäkerrasta.

   Poista