tiistai 23. heinäkuuta 2013

Lukumaraton

Kohta pyörähtää käyntiin blogistanian yhteislukumaraton II. Tarkemmin asiasta voi lukea esimerkiksi Hys, äiti lukee nyt -blogista. Perusideana on kuitenkin lukea mahdollisimman paljon 24 tunnin aikana.

Aloitusajankohdan saa päättää itse, mutta koska olen vielä valveilla ja vuorokausi vaihtuu kohta, taidan rajata oman lukuaikana keskiyöstä keskiyölle. En tiedä, kauan jaksan yöllä lukea, mutta jatketaan sitten aamulla. Maratonvalmistelut ovat jääneet vähäisiksi, eikä kirjojakaan ole valittu etukäteen. Oman kirjahyllyn anti ja kirjastosta tällä hetkellä lainassa olevat opukset saavat kelvata. Muutama kirja on kesken, mutta voi olla että aloitan jollain uudella. Koska viime päivinä lukeminen ei ole yhtään huvittanut, haluan aloittaa jollain koukuttavalla. Camilla Läckbergin dekkarit ovat ainakin aiemmin olleet sellaisia, joten ensimmäisenä taidan aloittaa Läckbergin Merenneidolla. Katsotaan, saanko itseni sillä maratonkuntoon vai hyydynkö matkalle. Reilun puolen tunnin päästä aloitetaan!

23.54 - Vielä muutama minuutti starttiin! Teetä keitetty, mukava lukupaikka järjestetty nojatuoliin, kirja ulottuvilla. Tästä on hyvä aloittaa ja lukea nuokkumiseen asti (joka saattaa kyllä yllättää pikaisestikin). Läckbergissä on muuten 489 sivua (pokkariversio), sen lukemisessa saattaa mennä aika suurikin osa maratonaikaani. No niin, kello on 0.00, maraton alkakoon!

8.10 Camilla Läckberg: Merenneito, s. 62 
Luin yöllä muutaman tunnin, jos oikein muistan kello oli kaksi kun viimein sammutin valot. Siirryin aika pian nojatuolista sängyn pohjalle ja luin siihen asti, että silmät eivät enää millään pysyneet auki. Pidempäänkin olisi tehnyt mieli lukea, mutta aloin nukahdella kesken lauseiden. Pääsin ennen nukahtamista sivulle 62 asti. Maraton taisi tulla unienkin läpi, sillä heräsin jo kuudelta ensimmäisen kerran (hyvin epätyypillistä) ja mietin, pitäisikö jo alkaa lukea. Käänsin kuitenkin vielä kylkeä muutamaksi tunniksi, mutta nyt on kirja taas kädessä. Vähän kahvia ja aamupalaa rinnalle, niin tästä lähtee. Dekkari tuntuu hyvältä valinnalta ensimmäiseksi kirjaksi.

11.02 Camilla Läckberg: Merenneito, s.222
Matkavauhti tuntuu itselle hyvältä, Merenneito on edennyt jo noin puoleenväliin. Koukussa ollaan, vaikka pienen tauon pidinkin hakeakseni eilen narulle unohtuneet pyykit sisälle harmaan taivaan alta ja vilkuillakseni hieman muiden maratoonareiden blogeja. Kohta alkaa myös tankkaaminen tulla ajankohtaiseksi, ja huomaan varautuneeni hieman huonosti huollon osalta. Jääkaapista löytyisi edellispäivällistä kasviskeittoa, mutta luulen, että lähden kirjani kanssa kohta ulkoilemaan ja etsimään lounasta. Ei kyllä tekisi mieli jättää hetkeksikään kesken, kilpailuvietti alkaa pikku hiljaa heräillä ja tekee mieli matkata mahdollisimman monta sivua kirjataivalta. Täytyy varoa, että ei mene suorittamisen puolelle ja pitää rentous mukana. Matka jatkukoon vielä hetken kotona.

15.11 Camilla Läckberg: Merenneito LUETTU, 489 sivua
Olipa koukuttava tarina! Läckbergit tuntuvat paranevan kirja kirjalta. Läckbergeissä arvoituksen ratkaisu on usein hoksattavissa melko varhaisessa vaiheessa, niin paljon hän antaa lukijalle vihjeitä, enemmän kuin tutkijoilleen, mutta ratkaisu tarkentuu koko ajan loppua kohti. Olin kuullutkin, että lopussa on melkoinen cliffhanger, ja nyt tekisi mieli saada heti luettavaksi seuraava osa.

Lukemisen aikana ehdin käydä myös lounaalla lempikahvilassani Café Rongossa (jossa on mukava myös lukea) ja palauttamassa erääntyneet kirjat kirjastoon. Kirjastosta tuli pikaisesti napattua mukaan myös muutama kirja, vaikka kotonakin riittää lukemista. Valitsin ohuita ja nopealukuisilta vaikuttavia teoksia, jos kyllästyn näihin pidempiin.

Lukufiilis on oikein hyvä, eikä maraton tunnu ollenkaan väsyttävältä. Olen innoissanni, että saan jatkaa lukemista koko päivän. Seuraavaksi keitän itselleni kupin teetä ja luen yhden kitalaenpuhdistusnovellin. Kitalaenpuhdistajina saavat tänään toimia Raija Siekkisen novellit kokoelmasta Kuinka rakkaus syntyy.

15.51
Luin Siekkisen kokoelmasta kaksi ensimmäistä novellia, Kesän viimeinen päivä ja Musta aurinko. Tunnelmallisia paloja, vaikka aluksi tuntui vaikealta keskittyä tällaisiin tunnelmapaloihin jännittävän Merenneidon jälkeen. Pulssi tuntui olevan suorastaan koholla edellisestä lukukokemuksesta. Tunnelmapalat rauhoittivat kuitenkin sopivasti. Seuraksi kirjaksi valitsin lyhyen ja oletettavasti melko nopeasti luettavan kirjan - Marjo Niemi: Juostu maa (127 s.). Pienen sivumäärän lisäksi kirja on myös pienikokoinen, joten sen pitäisi olla nopealukuinen.

17.24 Marjo Niemi: Juostu maa LUETTU 127 s.
Hieno, tarkkanäköinen ja koskettava pienoisromaani. Yhteensä luettu nyt 647 sivua. Seuraavaksi taas novelli tai pari.

17.48 Luettu Siekkisen novelli Rakkaus. Vatsassa alkaa nälkä kaihertaa. Laitoin kasviskeiton lämpiämään ja valikoin seuraavaa kirjaa, lopputulos:
Kristiina Lähde: Joku on nukkunut vuoteessani (221 sivua.) Aloitan sitä siis.

20.40 Kristiina Lähde: Joku on nukkunut vuoteessani LUETTU 221 s.
"Kaikki tapahtui kovin äkkiä maanantain jälkeen. Tuli seuraava maanantai, ja seuraava, maanantaipäivien nauha, rutiinien jatkumo, elämän Pohjanmaa."
Hieman hämmentävä, mutta hyvä lukukokemus. Melkein kafkamainen.
Reilu kolme tuntia vielä lukuaikaa. Vielä ehtisi ehkä jopa yhden kokonaisen kirjan lukea, jos ei valitse liian pitkää.

21.07 Luettu Siekkisen novelli Luonnollinen kuolema ja valittu seuraavaksi kirjaksi Esko-Pekka Tiitisen Anjan lähes erinomainen elämä.

23.09 Esko-Pekka Tiitinen: Anjan lähes erinomainen elämä, LUETTU 158 sivua.
Oli sekä hauska että haikea, ovelakin kirja. Vielä on vajaa tunti lukuaikaa, taidanpa käyttää sen Raija Siekkisen novellien parissa.

0.00 Raija Siekkinen: Kuinka rakkaus syntyy, LUETTU 143 s. 
Maalissa ollaan! Ehdin juuri lukea Siekkisen novellikokoelman loppuun määräaikaan mennessä. Viimeisten lauseitten kohdalla tietokoneen kello siirtyi uuden vuorokauden puolelle. Tarkka ajoitus siis.
Tähän viimeiseen Siekkis-lukupätkään oli kokoelmasta jäljellä kuusi novellia: Kokemus, Onnelliset, Joka ainoa mies, Kuinka rakkaus syntyy, Kuu ja Vieras maa. 

Lukumaraton sujui mielestäni jopa yllättävän helposti. Sain luetuksi yhteensä viisi kirjaa ja 1138 sivua. Olen erittäinen tyytyväinen lukutulokseeni! Lukuvireys säilyi melkoisen hyvänä loppuun saakka, ehkä viimeisen tunnin aikana alkoi vähän luomia painaa. Nukuin yöllä noin kuuden tunnin unet, ja yllätyksekseni en nukahtanut päivällä, vaikka niin käy usein jos luen vähänkään väsyneenä. Ruokatauot katkaisivat lukemisen melko lyhyeksi aikaa, sillä luin myös syödessäni, lukeminen oli katkaistava vain ruoan laittamisen tai kahvilaan siirtymisen ajaksi. Hieman kävin lueskelemassa myös muiden lukumaratonkokemuksia.

Luetut 24.7.2013: 
Camilla Läckberg: Merenneito 489 s.
Kristiina Lähde: Joku on nukkunut vuoteessani 221 s.
Marjo Niemi: Juostu maa 127 s.
Raija Siekkinen: Kuinka rakkaus syntyy 143 s.
Esko-Pekka Tiitinen: Anjan lähes erinomainen elämä 158 s.
Yhteensä: 5 kirjaa ja 1138 sivua

7 kommenttia:

 1. Tsemppiä! Minäkin aloitin dekkarilla, kun kai psykologiset trillerit niihin lasketaan. Nyt vähän jännittää, tunkeeko tuon kirjan jännittävät tapahtumat uniinkin. :)

  VastaaPoista
 2. Tsemppiä täältäkin maratoniin! Itsellänikin maraton pinoissa yksi dekkari, Antti Tuomaista. Mutta sieltä löytyy kaikenlaista muutakin, joten saa nähdä tuleeko Tuomaista luettua.

  VastaaPoista
 3. Nauti maratonista! Merenneito on koukuttava ja vetävä kirja, hyvä valinta siis. Itse aloitan vasta viiden maissa iltapäivällä, en malttaisi odottaa, mutta aiemmin ei ehdi.

  VastaaPoista
 4. Onnea matkaan! :) Mäkin aloitan pidemmällä kirjalla, mutta luotan sen vetovoimaan niin paljon että uskon pääseväni hyvillä mielin loppuun saakka.

  VastaaPoista
 5. Kiitos tsempeistä! Pitkän kirjan lukeminen sopii minulle, minusta tuntuu helpommalta uuppoutua yhteen vetävään pitkään kirjaan kuin moneen lyhykäiseen. Ehkä Läckbergin jälkeen kuitenkin joku lyhkäinen pala, en vielä ole päättänyt. Nyt jatkamaan!

  VastaaPoista
 6. Onnea hienosta suorituksesta :) En ehtinyt reaaliajassa tsempaamaan ja pääsin nyt vasta kurkkimaan muiden suorituksia. Olen hieman kateellinen kun ajoituksesi sujui noin hyvin, että sait kokonaiset kirjat luettua ;) (Minä maratoonasin vasta 1.8., en siis päässyt kokemaan tuota yhteislähtöä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olin itsekin suorituksessani ehkä tyytyväisin tuohon täsmälliseen suoritukseen, varsinkin kun viimeisen kirjan lopetin oikeasti ihan viime minuutilla. Ei jäänyt turhaa hukka-aikaa...

   Poista