torstai 27. kesäkuuta 2013

Ros Wynne-Jones: Sade lankeaa


Ros Wynne-Jones: Sade lankeaa. Like, 2010.
Englanninkielinen alkuteos: Something is Going to Fall Like Rain, 2009.
Suomentanut: Einari Aaltonen.

Sade lankeaa on yksi niistä kirjoista, joihin tartuin blogiyhteisön suositusten perusteella. Enkä joutunut pettymään. Tämä on vaikuttava ja koskettava kirja, joka kauheasta aiheestaan huolimatta onnistuu lopulta olemaan toiveikas.

Kirjan päähenkilö Maria on nuori lääkäriopiskelija, joka henkilökohtaisen elämänsä kriisien takia päättää lähteä Afrikkaan avustustyöntekjäksi. Kahden kokeneemman avustustyöntekijän kanssa Maria lentää Keniasta Etelä-Sudaniin muutamanpäivän tarkistusvisiitille, koska sotatoimialueella ei ole turvallista oleskella pidempään. Kolmikko jää kuitenkin jumiin Etelä-Sudaniin, ja joutuu elämään nälänhädän ja sodan saartamassa kylässä yhdessä paikallisten kanssa.

Marian lyhyt pesti avustustyöntekijänä venyy kuukausien mittaiseksi, ja sen aikana hän tutustuu aivan uudella tavalla Afrikkaan, sen ihmisiin ja myös itseensä. Rakkaustarinakin kirjaan on saatu mahtumaan, mutta vielä tärkeämmäksi ainakin itselleni nousivat kylän ihmiset ja heidän kohtalonsa. Suosittelen ehdottomasti lukemaan tämän kirjan.

Mielenkiintoista oli myös verrata tätä kirjaa afrikkalaiseen kirjallisuuteen. Ros Wynne-Jones on toimittaja, joka on työskennellyt paljon kriisialueilla, ilmeisesti myös Etelä-Sudanista ja selvästi tietää mistä kirjoittaa. Näkökulma on kuitenkin eurooppalaisen näkökulma Afrikkaan, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että minäkertoja Maria on eurooppalainen. Mielestäni tämä on hyvä valinta, Ros Wynne-Jones kirjoittaa siitä minkä tuntee. Marian tutustuminen todelliseen Afrikkaan lapsuutensa haavekuvien jälkeen on kiinnostavasti kuvattu. Kuitenkin huomaan, että on ollut erittäin mielenkiintoista lukea Afrikkaan tutustuakseen nimenomaan afrikkalaista kirjallisuutta.


4 kommenttia:

 1. Tämä on yksi niistä hyvistä kirjoista, erilaisista kirjoista, joille olen kaivannut blogisavuja.

  Kiva, että löysit Sade lankeaa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä Leena olitkin yksi niistä, joiden positiivinen arvio kirjasta vaikutti siihen, että sen ehdottamasti halusin lukea. Ihania kesäpäiviä!

   Poista
 2. Voi, mikä kirja. Vaikka lukulistalla on ollut hyviä kirjoja, ei mikään kirja kuukausiin ole temmannut näin mukaansa. Eikä ehkä pidempään aikaan mikään puhutellut näin. Hassua, miten voi samastua johonkin, joka on niin kaukana omasta maailmasta. Meni niin pikalukuna, että melkein harmittaa, että tuli noin ahmittua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenpa iloinen, kun tykkäsit tästä! Lukaisin, mitä itse olin tuosta kirjoittanut tähän, ja huomasin olleeni jotenkin kumman asiallisen neutraali, vaikka tämä on kyllä ollut yksi niitä kirjoja, joita on tehnyt mieli hehkuttaa oikein kunnolla.

   Poista