torstai 27. kesäkuuta 2013

Martin Ingvar & Gunilla Eldh: Älykäs painonhallinta

Martin Ingvar & Gunilla Eldh: Älykäs painonhallinta. Avain, 2011.
Ruotsinkielinen alkuteos: Hjärnkoll på vikten, 2010. 
Suomentanut Laura Jänisniemi

Erilaiset laihdutusmenetelmät ja -ideologiat tuntuvat olevan lähes muoti-ilmiöitä. Painonhallintakirjallisuuttakin on vaikka mihin lähtöön. Tämä ruotsalainen teos keskittyy siihen, miten aivot säätelevät syömistä ja miten siihen voi vaikuttaa. Keskeinen salaisuus on kirjan mukaan verensokerin heittelyn saaminen kuriin, johon voi vaikuttaa ruokavalinnoilla.

Kirja ei anna kovin yksityiskohtaisia dieettiohjeita, vaikka toki vinkkaa siitä, mitä ja miten kanttaisi syödä. Melko paljon tämä kirja sisältää tietoa neurobiologiasta ja hormoneista. Ruokailuvinkeissä keskeistä on sokerin (ja muiden nopeiden hiilihydraattien) välttäminen ja itsensä syöminen kylläiseksi oikealla ruoalla. Myös hyvän rasvan merkitystä terveellisessä ruokavaliossa korostetaan.

Kirja oli ihan mielenkiintoista luettavaa. Tällä osallistun haasteeseen Kansankynttiläin kokoontumisajot. Sopivaa kategoriaa oli hieman vaikea löytää, sopivimmalta tuntui Luonnontieteet, sillä kirjassa on kuitenkin hyvin biologinen näkökulma. Tämän kirjan myötä valaistumisen asteeni on haasteessa jo Taskulamppu, jee!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti