sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Laiskan blogistin kesäsuunnitelmia

Blogini on viettänyt huhti-toukokuun pientä hiljaiseloa, ja bloggaamista odottavia kirjoja on kertynyt, vaikken ole edes kauheasti ehtinyt lukea. Yritän tässä purkaa sumaa, mutta se saattaa jäädä pidemmälle kesään, sillä muutaman päivän päästä suuntaan kesälomamatkalle.

Matkani kestää noin kaksi viikkoa ja tarkoitus on olla joskus ennen juhannusta kotona. Tyynen turvallisessa ja tasaisessa elämässäni on kutkuttavaa se, että en ihan tarkkaan tiedä, minä päivänä tulen takaisin. Lennän ensin Bergeniin ja sieltä seilaan Hurtigrutenin mukana Kirkenesiin. Norjan rannikko! Tajusin muutama kuukausi sitten, että tämä on se matka, jonka haluan tehdä. Paluumatkan sujunee bussilla tai muulla maata pitkin liikkuvalla ajoneuvolla ensin Sodankylän elokuvajuhlille ja sieltä Keski-Suomen kautta polttarijuhliin ja sitten kotiin Porvooseen. Tai ehkä teen ylimääräisen lenkin johonkin mukavaan kesäkaupunkiin.

Mutta mitä kirjoja pakata mukaan? Valittuina ovat ainoastaan Otavan uudet Miki-kirjat, joita testaan nyt ensimmäistä kertaa. Vaikuttaa täydelliseltä muodolta matkalukemiselle. Kirja ei paina paljon mitään, mutta fontti on silti normaalikokoista. Miki-muodossa mukaan lähtevät seuraavat:


 • Anna-Leena Härkönen: Ei kiitos
 • Riikka Pulkkinen: Totta
 • Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Ensimmäinen kirja (Norjassa norjalaista kirjallisuutta, tietenkin)


Lisäksi olen ottanut kesäheilakseni ja ehkä myös matkaseurakseni Zlatanin. Tähän hieman itseänikin yllättäneeseen kirjavalintaan päädyin haasteen kautta. Kolmen naisen kirjapiirimme tuplasi jäsenmääränsä ja muutti myös sukupuolijakaumaansa tämän kirjan ansiosta. Jo nyt tämä taitaa olla eniten keskustelua herättänein kirja lukupiirissämme, vaikka vasta olemme aloittelemassa sen lukemista...


Olen Zlatania lukenut jo jonkin matkaa, joten jos ehdin lukea sen ennen matkan alkua, se saa jäädä kotiin.

Neljässä kirjassa saattaisi olla jo hyvin luettavaa matkalle, sillä matkalla yleensä riittää muutakin koettavaa. Mutta koska tiedossa on myös pitkiä bussi- ja junamatkoja, ja haaveilen istuvani laivan kannella vuonomaisemissa hyvää kirjaa lueskellen, en halua riskeerata matkalukemisen loppumisen kanssa. Kevyemmät kirjat houkuttelevat, joten katselen kirjahyllyni lukemattomia pokkareita. Sieltä löytyisi:

 • Camilla Läckberg: Merenneito
 • Juha Itkonen: Seitsemäntoista
 • Maria Jotuni: Arkielämää
 • Elina Hirvonen: Afrikasta
 • J. M. G. Le Clézio: Kaupunki nimeltä Onitsha.
Jonkin vähän painavamman kirjankin voisin ehkä pakata mukaan. Paksummassa kirjassa riittäisi myös pidemmäksi ajaksi luettavaa. Tässä sarjassa kilpailevat:

 • Mika Waltari: Mikael Karvajalka
 • Ngugi wa Thiong'o: Variksen velho
 • Saima Harmaja: Kootut runot
 • Anni Blomqvist: Myrskyluoto
Vähän kevyempiä kovakantisia:
 • Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta
 • Raija Siekkinen: Kuinka rakkaus syntyy

Tai monta muutakin lukematonta kirjaa löytyisi hyllystä. Valinnan vaikeus on suuri. Näitä kaikkia en tietenkään missään tapauksessa voi ottaa mukaan. Enkä ehtisi lukea puoliakaan niistä. Ehkä mikit ja yksi paksukainen? Tai vielä yksi pokkari siihen? Tai...?

4 kommenttia:

 1. No mikit olivat ilmeisesti muutenkin lähdössä matkaan, mutta juu, tuo Knausgård ehdottomasti!

  Zlatan kiinnostaa minuakin, löytyy jopa kotoa, kun vanhempani antoivat sen joululahjaksi poikaystävälleni. Kehui kovasti, pitänee itsekin siis lukea. Muista ehdokaskirjoista en osaa kauheasti sanoa... Minulla jäi Kauimpana kuolemasta kesken, mutta siinä oli ehkä myös jotain tekemistä väärällä hetkellä sille kirjalle.

  Joka tapauksessa hyvää matkaa, reittivalinta kuulostaa todella lupaavalta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla kehuja Knausgårdista. Se tarttui minulle mukaan juuri formaattinsa ja norjalaisuutensa vuoksi, mitään en siitä etukäteen tiennyt.

   Kiitos, matkaa odotan itse kyllä innolla!

   Poista
 2. Minäkin ottaisin Zlatanin kesäheilakseni. ;) En tosin ehkä kesälukemiseksi, mutta heilaksi huolisin. :)

  VastaaPoista