lauantai 29. kesäkuuta 2013

Anne Lampinen: Kaunis Veera ja muita naislegendoja

Kesäisellä kirpparireissulla tarttui mukaani iso pino kirjoja, muun muassa tämä ohukainen tietokirja (138 s). Kirjassa käydään läpi lauluista tuttuja naislegendoja kuten Kotkan Ruusu, Iitin Tiltu, Joensuun Elli, Kaunis Veera ja Muhoksen Mimmi.

Kirja jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa käsitellään sellaisia legendoja, joilla on elävä esikuva. Näitä ovat Kotkan Ruusu, Iitin Tiltu, Joensuun Elli, Imatran Impi/ Inkeri, Natalia ja Petronella. Toisessa osassa esitellään pelkästään lauluista tutut naiset eli Muhoksen Mimmi, Kaunis Veera, Suhmuran Santra ja Mulon Manta sekä Iso Iita.

Varsinkin ensimmäisessä osassa on mielenkiintoisiakin tietoa. Toinen osa esittelee lähinnä laulojen syntyhistoriaa, ja esimerkiksi Muhoksen Mimmin yhteydessä kirjoitetaan lisäksi Armi Kuuselasta. Mielenkiintoisista yksityiskohdista huolimatta kirja tuntui vähän huteralta. Laulujen sanoja tulkittiin välillä liiankin kirjaimellisesti, ja tiedot olivat loppujen lopuksi kovin hajanaisia ja triviaaleja. Kirjoitustyyli oli mielestäni paikoitellen jotenkin kömpelöä. Kirjoittaja myös sotkee itse välillä Iitin Tiltun ja Ison Iitan. Kirjoittaja korostaa moneen otteeseen olevansa avarakatseinen ja suvaitsevainen - ilmeisesti siksi, että legendojen joukosta löytyy sekä ilotyttöjä, vakoojia että lesboja. Tämä korostaminen tuntuu hassulta, sillä sama olisi kyllä tullut ilmi ihan kirjoitustyylistä. Naisten elämäntarinoita tai valintoja ei arvostella, ne vain kerrotaan.

Kokonaisuutena tarinat olivat kuitenkin mielenkiintoisia, eikä tämän pienen kirjasen lukemiseen kovin paljon aikaa uhrautunut. Pidän myös arvokkaana, että kansantarinoita ja laulujen syntylegendoja on koottu kansiin. Vielä enemmän olisin kuitenkin ehkä nauttinut hieman hiotummasta tekstistä.

Anne Lampinen: Kaunis Veera ja muita naislegendoja. Helmi, 2006. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti