perjantai 1. maaliskuuta 2013

Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta

Afrikan tähti -haaste on jo tähän mennessä osoittautunut erittäin mielenkiintoiseksi. Sen vuoksi olen päätynyt etsimään ja löytämään kirjallisuutta, johon en välttämättä muuten olisi törmännyt. Yksi löytö on zimbabwelaisen Petina Gappahin novellikokoelma Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta.Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta. Tammi, 2009. 
Englanninkielinen alkuteos: An Elegy for Easterly, 2009. 
Suomentanut Seppo Loponen. 
Kansi ja kannen kuva: Tuija Kuusela.

Kirjan kansi on mielenkiintoinen: pirteät värit, kannessa poseeraava nainen ja kanteen poimitut novellien nimet tuovat mieleen naistenlehden. Kansi saa odottamaan jotain kevyttä ja hilpeää. Eikä se täysin väärää kuvaa annakaan, vaikka vähän ehkä ohjaa harhaan. Novellien kerronnassa on tietty kepeä, humoristinen sävy, tai satiirinen on ehkä kuvaavampi sana, sillä sisältö on rankempaa tavaraa. 

Zimbabwe on maa, jolla ei mene kovin hyvin. 1980-luvulta asti vallassa on ollut Robert Mugabe. Maan talous romahti 2000-luvulla, valuutta ajautui järkyttävän suureen inflaatioon, miljoonista ja miljardeista tuli pikkurahoja ja omasta valuutasta lopulta luovuttiin. Myös elinajanodote on lyhentynyt roimasti, ilmeisesti aids on tähän merkittävä syyllinen. Nämä kaksi asiaa, inflaatio ja aids tulevat melkein jokaisessa tarinassa esille vähintäänkin sivulauseessa. 

Novellikokoelman henkilöt ovat erilaisissa elämäntilanteissa, eri yhteiskuntaluokkien jäseniä, mutta jokaisella on omat murheensa ja omat toiveensa. Rikas vaimo asuu ylellisyyden keskellä, mutta pelkää sitä hetkeä, kun mies vaihtaa vaimonsa nuorempaan, niin kuin aikoinaan vaihtoi ensimmäisen vaimonsa häneen. Toinen pakenee hökkelikylästä vähän ennen kuin se ajetaan puskutraktoreilla sileäksi. Muita aiheita ovat esimerkiksi mielisairaus ja sen aiheuttama leima, perhettään rahallisesti hyväksikäyttävät sukulaiset, luokkaerot, aids, ulkomaille muuttaminen. Vaikka tarinoiden sisältö on vaikeuksia ja epätoivoa täynnä, Gappahin näkee myös tilanteiden absurdiuden ja huvittavuuden.

Suosittelen tutustumaan tähän, jos haluaa laajentaa vähän maailmankuvaansa, mutta ei silti synkistellä liikaa. 

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta, luulen että tykkäisin. Ehdottomasti menee lukulistalle. Täytyykin heti mennä tutkimaan saatavuutta kirjastosta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, jään odottelemaan lukutunnelmiasia!

      Poista