keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Muutoksia ja Pitkä kirje - avioliittoja Länsi-Afrikassa

Satuin lukemaan peräkkäin kaksi kirjaa, jotka sopivat harvainaisen hyvin yhdessä käsiteltäviksi. Kirjat ovat Ama Ata Aidoon Muutoksia - eräs rakkaustarina ja Mariama Bân Pitkä kirje. Molemmat sijoittuvat Länsi-Afrikkaan, Pitkä kirje Senegaliin ja Muutoksia Ghanaan, ja molemmat käsittelevät avioliittoa ja miehen ja naisen välistä suhdetta, mutta siinä sivussa myös länsiafrikkalaista yhteiskuntaa ja sen muutosta.

Ama Ata Aidoo: Muutoksia - eräs rakkaustarina. Kääntöpiiri, 2002.
Alkuteos: Changes - A Love Story, 1991.
Suomentanut: Terhi Kuusisto

Kirjan päähenkilö on Esi, moderni ghanalaisnainen, jolle ura ja itsenäisyys on tärkeää. Hänen miestään Okoa vaimon itsenäisyys ei viehätä niin paljon. Kun mies raiskaa Esin eräänä aamuna, Esi päätyy lopulta eroamaan. Pian hän ihastuu komeaan ja vaikutusvaltaiseen Aliin. Ali on jo naimisissa, ja itsenäinen, vahva Esi päätyy Alin toiseksi vaimoksi.

Mariama Bâ: Pitkä kirje. Kirjayhtymä, 1981.
Ranskankielinen alkuteos: Une si longue lettre, 1980.
Suomentanut: Annikki Suni

Pitkässä kirjeessä juuri leskeksi jäänyt nainen avautuu kirjeessä ystävälleen suruajan vaatiman sisälle sulkeutumisen aikana. Nainen pohtii elämäänsä, avioliittoaan ja myös Senegalin yhteiskunnan muuttumista. Hän meni naimisiin miehen kanssa, jota rakasti ja synnytti tälle kaksitoista lasta, mutta päätyi lopulta miehen hylkäämäksi, kun mies otti uuden vaimon. Muutoksia kirjassa Esi jää toisena vaimona ensimmäisen varjoon, mutta Pitkässä kirjeessä ensimmäinen vaimo unohdetaan täysin uuden vaimon myötä. Kummassakin kirjassa moniavioisuus jättää jälkeensä onnettomia naisia. Islamin vaatima vaimojen tasapuolinen kohtelu jää kauaksi toteutumisesta.

Näin etäältä katsottuna kirjojen kuvauksen perusteella Senegalin ja Ghanan kulttuurilla tuntuu olevan paljon yhteistä, vaikkeivät ne aivan naapurimaita olekaan. Islam oli kummassakin kirjan mukaan merkittävässä asemassa, ja islamilaisuus tuntui olevan samantyyppistä, jonkin verran paikallisiin uskomuksiin sekoittunutta. Siihen kuului mm. kotiloilla ennustaminen. Islamin mukainen moniavioisuus on keskeisessä osassa kummassakin kirjassa. Kummassakin avioliittoa tarkastellaan naisen näkökulmasta ja pohditaan myös naisen asemaa yhteiskunnan muuttuessa. Toisaalta nainen vapautuu ja saa lisää valtaa yhteiskunnallisena toimijana, toisaalta nainen on edelleenkin olemassa suhteessa mieheen. Kummassakin kirjassa moderni, oppinut nainen kamppailee perinteen ja modernin ristitulessa, joka tuntuu päästävän jälleen kerran helpommalla miehen.

Kummatkin kirjat olivat mielenkiintoisia, mutta tarinana Muutoksia oli koukuttavampi, henkilöt tulivat läheisemmiksi ja heitä kuvattiin mielestäni monipuolisemmin. Pitkä kirjekin on kuitenkin ehdottomasti lukemisen arvoinen ja ajatuksia herättävä.

Näillä kirjoilla taas kaksi pistettä Afrikan tähteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti