sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Lari Kotilainen: Suomensuojelija

Lari Kotilainen: Suomensuojelija. Ohjekirja kielen pelastamiseen. WSOY, 2009.

Suomensuojelijalla on raflaava alaotsikko: Ohjekirja kielen pelastamiseen. Mikäs hätä suomella tässä on? Lari Kotilainen kertoo. Ei, kyse ei ole siitä, että kirjoitetaan alkaa tekemään eikä alkaa tehdä. Tai että puhuessa käytetään sanaa niinku tai käytetään lainasanoja. Kielen muutos ei ole kielen rappiota, vaan kieli joka ei muutu on kuollut kieli.

Suurempi uhka kielelle on esimerkiksi se, että joillakin aloilla luovutaan kokonaan suomen kielestä. Yritysten kielenä on vain englanti, silloinkin kun suomenkielinen viestii suomenkieliselle. Tai että englanninkielellä kirjoitettua tutkimusta pidetään lähtökohtaisesti arvokkaampana ja parempana kuin suomenkielistä. Elävä, vahva ja rikas kieli on sellainen, jota voi käyttää kaikenlaisissa tilanteissa. Arjessa, työssä, tieteessä, viranomaisten kanssa.

Suomensuojeluun Lari Kotilainen antaa seitsemän yksinkertaista vinkkiä, jotka ovat:

  1. Leiki kielellä
  2. Luota puheeseesi
  3. Arvosta kirjakieltä
  4. Tunnusta väriä
  5. Käytä suomea
  6. Älä pelkää muita kieliä
  7. Pidä meteliä
Tämä kirja ei ole pikkutarkka pilkunviilausopas, vaan se nostaa arvoonsa myös puhekielen ja kielellä leikittelyn. Kieli on käyttäjiensä omaisuutta, ja käyttäjien vastuulla on pitää kielestään huolta. Kotilainen arvostaa puhekieltä, mutta myös sitä pilkunpaikkaa. Hän kehottaa kuitenkin toisten kirjoitusvirheistä nillittämisen sijasta kannustamaan. 

Suosittelen kaikille kielestä vähäänkään kiinnostuneille. 


Osallistun kirjalla Kansankynttiläin kokoontumisajot -haasteeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti