tiistai 19. maaliskuuta 2013

Henrik Andersen: Turvavyöhyke

Tanskalaisen Henrik Andersenin romaani Turvavyöhyke on kirja jalkapallosta, DDR:stä, kylmästä sodasta, perhesuhteista, syyllisyydestä ja salaisuuksista.

Poul on kotoisin Tanskasta, Ingrid DDR:stä. Kun he rakastuvat, tarvitaan sopimus STASI:n kanssa, jotta Ingrid voi muuttaa länteen Poulin luo. He saavat kaksi poikaa, Martinin ja Kristianin. Martinista tulee ammattilaisjalkapalloilija, Kristian kuolee lapsena onnettomuudessa.

Kirja kertoo perheen tarinan, nostaen keskeisiksi henkilöiksi varsinkin Ingridin ja Martinin. Tarinan kertojana on Martinin paras ystävä Stefan. Perheen ulkopuolisen kertojan valinta on mielenkiintoinen ratkaisu, Stefan katselee perhesuhteita kuitenkin ulkopuolisena, vaikkakin läheltä.

Kirja käsittelee mielenkiintoisesti sekä perheen sisäisiä suhteita että sitä, miten maailmanpolitiikka vaikuttaa yksittäisten ihmisten elämänkohtaloihin. Turvavyöhyke on hyvin kirjoitettu ja kiinnostava kokonaisuus. Ihan kelpo kirja, varsinkin jos pitää perhetarinoista ja lähihistoriaa käsittelevistä kirjoista.

Henrik Andersen: Turvavyöhyke. WSOY, 2012. 
Alkuteos: Beskyttelseszonen, 2011. Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen.

1 kommentti: