keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Craig Thompson: Habibi


Craig Thompson: Habibi. Like, 2012.
Alkuteos Habibi, 2011. Suomennos Ida Takala.

Tässä on teos, jota voisin suositella niille, jotka hieman naurahtavat, kun sanon laskevani sarjakuvatkin lukemieni kirjojen joukkoon siinä missä muunkin kirjallisuuden. "Eiväthän sarjakuvat ole kirjoja." Ehkä tähän teokseen tutustuminen voisi avata silmiä. Habibi on nimittäin upea teos, suoranainen taideteos. Tarina on vahva tarina hyväksikäytöstä, selviytymisestä, yhteenkuuluvuudesta ja rakkaudesta. Tarinaa kuljettaa eteenpäin upea ja runsas kuvitus, joka pursuaa arabialaisia ornamentteja ja hienoja yksityiskohtia. Habibi on myös ylistys tarinalle, tarinankerronnalle, ja melkein myyttiseksi kasvavaan tarinaan yhdistyy Koraanin tarinoita. Kirjoituksella ja arabialaisilla kirjaimilla on niilläkin merkittävä osansa tässä teoksessa. 

Kertoja on Dodola, tyttö joka myytiin yhdeksänvuotiaana vaimoksi vanhalle (ainakin lapsen näkökulmasta) miehelle. Kun mies tapetaan, Dodola pakenee orjakauppialta autiomaahan toisen orjan, kolmivuotiaan Zamin kanssa. Myöhemmin Dodola kaapataan sulttaanin haaremiin. Näiden kahden tarina kulkee monien erilaisten vaiheiden kautta, mutta erossakaan he eivät koskaan unohda toisiaan. 

Rakkaustarinan ja epäonnen täyttämien ihmiskohtaloiden lisäksi kirja onnistuu käsittelemään ikään kuin siinä sivussa myös ympäristöasioita, sortoa, rasismia ja monta muutakin asiaa. Hieno ja vaikuttava teos, johon varmasti tulee palattua joskus uudestaankin. Tässä vielä näyte yksityiskohtaisesta piirrosjäljestä.


2 kommenttia:

  1. Luin Habibin ihan vasta äskettäin, mutten ole siitä vielä kerinnyt bloggaamaan. Pakko myöntää että ylitti kaikki odotukset. En olisi uskonut, että tulen koskaan lukemaan sarjakuvaa, jonka sisältö yltää näin korkealle. Yksinkertaisesti upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että sinäkin pidit tästä! Minä jo epäilinkin, että tämä on varmasti aika hieno, mutta täytyy myöntää, että silti olin melkein hämmentynyt siitä, kuinka upea teos on kyseessä. Täytyy ehkä hankkia omaan hyllyyn pysyvästi, nyt luin kirjaston kappaletta.

      Poista