keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Kyllikki Villa: Pakomatkalla

Kyllikki Villa on yksi suosikkikirjailijoistani. Ihastuin viitisen vuotta sitten Vanhan rouvan lokikirjaan. Myös Villan runot (esimerkiksi kokoelma Ei eilistä, ei huomista) puhuttelevat minua.

Tätä kirjaa olin säästellyt jonkin aikaa matkalukemiseksi. Nyt se matkusti  mukanani Portugaliin hiihtolomamatkalle. Siinä mielessä se oli oikein sopiva, että Villakin matkustaa tässä ensin Lissaboniin. Toisaalta tuntui vähän hölmöltä lukea Villan puolen vuoden matkasta, kun itse oli juuri sellaisella viikon pikamatkalla, joita Villa ei oikein voi ymmärtää.

Pakomatkalla on matkapäiväkirja 1990-luvun alusta. 68-vuotias Kyllikki Villa lähtee matkalle osittain paetakseen elämäntilannettaan (joka ilmeisesti on päättynyt parisuhde, vaikka siitä ei ihan suoraan kirjassa puhutakaan) ja osittain haaveena on matkustaa Namibiaan, sillä Villan isä on syntynyt ja elänyt lapsuutensa siellä lähettiperheen lapsena. Afrikan matka ei kuitenkaan ole vielä varma, vaan Villa matkustaa ensin Lissaboniin miettimään miten matka jatkuu. Laivamatkalle Afrikkaan Villa kuitenkin päätyy, ja matkalla hän päättääkin jäädä muutamaksi kuukaudeksi Saint Helenan saarelle. (Afrikan tähti -haasteessa tämä on se kohta kun ollaan Saint Helenalla jumissa!)

En tiedä, mikä näissä matkapäiväkirjoissa niin viehättää. Tavallaan ajattelen, että olisi hienoa matkustaa noin, laivalla ja junalla, hitaasti, asua matkalla, niin kuin Villa sanoo. Mutta ei minulla taidan olla rohkeutta tai edes todellista halua siihen: tyydyn ihan mielelläni vain lukemaan näistä matkoista. Kiinnostavaa on myös Villan ajatukset vanhenemisesta, työstä, erilaiset harmistukset ja hankaluudetkin.

Kyllikki Villa: Pakomatkalla. Toinen lokikirja. Like, 2009. Ensimmäinen painos 2007. 

Osallistun tällä kirjalla haasteisiin Kansankynttiläin kokoontumisajot ja Afrikan tähti.


4 kommenttia:

 1. Minullakin on Vanhan rouvan lokikirja 100. naiskirjailijan kirjaa -listallani, ja odotan innoissani sen(kin) lukemista. Jos matkakirjoista tykkäät, suosittelen sinulle juuri lukemaani Ihanasti hukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksesta, matkakirjat ovat hauskaa luettavaa.

   Poista
 2. Minäkin olen aivan ihastuksissani Villan runoista, ja niiden innostamana olen ostanut myös ensimmäisen ja kolmannen matkakirjan. Jos joskus saan ensimmäisen luettua ja se on yhtä hyvä kuin oletan, hankin varmasti tämänkin jostain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että saatat pitää matkakirjoista, jos olet kerran pitänyt runoistakin.

   Poista