maanantai 25. helmikuuta 2013

Chris Cleave: Little Been tarina

Chris Cleave: Little Been tarina. Gummerus, 2011.
Kansi: Sanna-Reeta Meilahti
Alkuteos: The Other Hand, 2008.
Suomentanut Irmeli Ruuska.  


Little Been tarina kertoo nuoresta nigerialaistytöstä, Little Beestä, joka pakenee Nigerian öljylevottomuuksia Isoon-Britanniaan, ja englantilaistoimittajasta Sarahista. Naiset kohtasivat kerran Nigeriassa rannalla, ja nyt he kohtaavat uudestaan.

Kirjan takakannessa ja liepeissä varotaan paljastamasta liikaa juonesta, sillä "tarinan taika on sen lukemisessa", joten minäkään en avaa sitä tämän enempää, vaikka ei juonessa sinäänsä mitään ihmeellistä ja mullistavaa ollut. Tarinan taika on ehkä sen kerroksellisuudessa. Se paljastuu pikkuhiljaa, vähän kuin sipulin kerrokset.

Tämä kirja vei heti mukanaan. Tarina oli hyvä ja koukuttava, teemat saivat miettimään syntyjä syviä ja voi kuinka kauniisti tämä onkaan kirjoitettu! Teksti on yhtä aikaa lämmintä, hauskaa, satuttavaa ja sointuvaa. Kirja oli helppolukuinen, viihdyttäväkin, vaikka sen käsittelemät teemat eivät kaikista helpoimpia olekaan.

Otan tästä myös yhden pisteen Afrikan tähti -haasteeseen. Mietin pitkään, hyväksynkö kirjaa, sillä se sijoittuu kuitenkin suurimmaksi osaksi Englantiin, vaikka Nigeriassakin ollaan. Lopulta päädyin hyväksymään kirjan, sillä se käsittelee mielestäni myös Nigerian tilannetta. Haaste-emäntänä on mukavaa, kun voi ihan itse tehdä säännöt - mutta rohkaisen muitakin soveltamaan Afrikan tähti -haasteessa ihan omaa harkintaansa. Jos haluaa lukea pelkästään afrikkalaisten kirjailijoiden teoksia - hyvä, jos haluaa laskea mukaan kirjat, joissa vain piipahdetaan Afrikassa - sopii sekin. Rennosti vaan.9 kommenttia:

 1. Chimamanda Ngozi Adichie on kyllä parempi, jos tähän vertaa. Chris Leave kirjoittaa vetävän tarinan, mutta oisko vähän raflaava juoni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Varsinkin kun luin heti perään Adichien kirjan, alkoi tämä tuntui jotenkin kevyeltä, vaikka hyvä kirja olikin.

   Poista
 2. Minäkin pidin tästä. Cleave kirjoittaa sydämellä. Tarina on paikoin epäuskottava, ehkä hieman pateettinenkin, mutta se haastaa jokaisen länsimaisen ihmisen pohtimaan sitä, mitä itse kukin voi tehdä (tämän kuulin Cleavelta itseltään, jota pääsin haastattelemaan :)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienistä heikkouksistaan huolimatta tämä oli minusta oikein hyvä kirja, se vei mukanaan ja sai pohtimaan elämää vähän omaa napaa kauempaakin.

   Poista
 3. Minäkin pidin tästä, hieno kirja! :)

  VastaaPoista
 4. Lainasin tämän viime vuoden puolella melko pitkälti kauniin kannen takia. Itse kirja oli ihan kohtuullinen sellaiseksi päähänpisto-kirjaksi. =D Aivan en kuitenkaan hullaantunut.

  VastaaPoista
 5. Maltan harvoin luopua hyvistä kirjoista lukemisen jälkeen, mutta tästä halusin eroon, kun olin saanut sen luettua. Kirja oli hyvä, mutta lukemisen jälkeen oli niin lohduton olo, etten usko tarttuvani siihen uudelleen. Kirjailija halusi selvästikin saada lukijan ajattelemaan, että turvapaikanhakijoita kohdellaan epäreilusti ja että meidän tulisi tehdä asialle jotain. Ymmärrän, miksi hän tuohon päämäärään päästäkseen teki ne ratkaisut mitkä teki, mutta olisin silti arvostanut enemmän vähän toiveikkaampaa tarinaa.

  VastaaPoista