sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus

Kannen suunnittelu: Emmi Kyytsönen


Helmikuu on hurahtanut ohi vauhdilla. En ole kovin paljon ehtinyt lukea, enkä varsinkaan kirjoittaa. Tammikuultakin on vielä bloggaamatta muutama kirja.

Tammikuun lopulla vaikutuin Chris Cleaven Little Been tarinasta. Heti sen perään luin Adichien Purppuranpunaisen hibiskuksen, jonka rinnalla Little Been tarina jäi täysin varjoon. Huikea kirja.

Nigeriaan sijoittuva Purppuranpunainen hibiskus kertoo Kambili-nimisestä nuoresta tytöstä. Hänen isänsä on yhteiskunnan merkkihenkilöitä, tinkimätön vapaustaistelija ja rikas hyväntekijä. Isä on myös ankaran uskonnollinen, ja perheen elämä on hyvin säännösteltyä. Kambili ja hänen veljensä Jaja elävät vapaa-aikansakin isän laatiman lukujärjestyksen mukaan, ja joutuvat katumaan milloin mitäkin syntejä - todellisia tai kuviteltuja. Isän silmitön väkivaltaisuus lähentelee välillä mielipuolisuutta, varsinkin kun väkivallan kääntöpuolena isä on välillä rakastava ja kunnioitettava. Varsinkin Kambilin suhde isäänsä on monimutkainen. Toisaalta hän rakastaa ja kunnioittaa isää, toisaalla on pelko ja ahdistus, joka askeleen ja ajatuksen varominen.

Elämä muuttuu, kun isän sisar, Ifeoma-täti kutsuu sisarukset kylään luokseen. Ifeoma-tädin luona elämä ei ole yhtä loistokasta kuin kotona, mutta siellä on elämää ja naurua. Myös uskonto näyttäytyy tädin luona aivan erilaisena kuin kotona, myös uskontoon mahtuu elämää, naurua ja ymmärrystä.

Tämä kirja on yksi parhaista tänä vuonna luetuista, niin monella tapaa sydämeenkäypä. Voimakas, tulee mieleeni. Turhaan ei kirjailijaa ole kehuttu.

Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus. Otava, 2010. 
Englanninkielinen alkuteos: Purple Hibiscus, 2003. 
Suomentanut: Kristiina Savikurki.

Osallistun kirjalla Afrikan tähti -haasteeseen.

7 kommenttia:

 1. hei minä pidin myös tästä kirjasta...suosittelen saman kirjailijan Puolet keltaista aurinkoa...löydät blogistani muitakin afrikkalaisten kirjailijoiden kirjoja t. Mai

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolikas keltaista aurinkoa on lukulistalla, samoin kuin Huominen on liian kaukana. Täytyykin käydä blogissasi tutkimassa lukuvinkkejä.

   Poista
 2. Minäkin tykästyin tähän kirjailijaan, myös novellikokoelma Huominen on liian kaukana oli samaa hyvää laatua.

  VastaaPoista
 3. Kotiutin tämän pokkarina ale-korista, hintaa 3 €. Nojatuolimatka Afrikkaan siis odottaa :) Luinkin vain varovasti silmäillen arviosi. Puolikas keltaista aurinkoa ei ollut aivan nappivalinta minulle, mutta kiinnostus kirjailijan tuotantoon jäi.

  VastaaPoista
 4. Chimamanda Ngozi Adichie on huikean hyvä kirjailija! Tykkäsin Puolikkaasta vielä enemmän kuin tästä, mutta kaikki hänen kirjansa ovat olleet vaikuttavia ja hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle taas tämä kolahti Puolikasta paremmin, mutta kumpikin oli kyllä vakuuttava teos.

   Poista