keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Suunnitelmia vuodelle 2013

Ensimmäisiä suunnitelmia on blogata loppuvuoden rästiinjääneistä kirjoista. Tulossa (toivottavasti) juttua seuraavista joulukuussa luetuista kirjoista:

 • Kaisa Neimala & Jarmo Papinniemi: Lukukirja
 • Leo Tolstoi: Anna Karenina
 • Ruta Sepetys: Harmaata valoa
 • Khaled Hosseini: Leijapoika.
En ihan aina tule kirjoittaneeksi kaikista lukemistani kirjoista. Joskus ei ole mitään sanottavaa ja joskus ei vain ehdi. Näistä kuitenkin yritän saada tekstin aikaiseksi, sillä kaikki ovat hienoja kirjoja ja ansaitsevat tulla käsitellyksi. 

Sitten lukusuunnitelmiin ja erityisesti niihin kiehtoviin ja intohimoja herättäviin haasteisiin

Aloitetaan rästitehtävistä ja laiskanläksyistä:  

1) Kuusi kovaa kotimaista
Tämä Morren haaste jäi niin nolosti kesken, että määrään itseni jälki-istuntoon ja laiskanläksyyn lukemaan kolme puuttuvaa kirjaa, jotka ovat Maria Jotuni: Arkielämää; Juhani Aho: Papin rouva ja Mika Waltari: Mikael Karvajalka. Johan on ihme jos näitä ei saa seuraavaan itsenäisyyspäivään mennessä luetuksi. 

2) Ikkunat auki Eurooppaan ja So American
Näistä haasteista suoriutumiseen olin ihan tyytyväinen, mutta ne olivat niin kivoja, että jatkan niiden suorittamista itsekseni pikkuhiljaa rennolla otteella ilman paineita jostain lopullisesta tuloksesta. Eurooppaan kerään puuttuvia maita ja Amerikka-haasteeseen täydennän keskenjääneitä kategorioita. 

Sitten muutama massiivinen ikuisuushaaste, joille en ole asettanut mitään lopetuspäivämäärää: 

3) Maailmanvalloitus
Vuoden 2012 alussa aloitettu haaste, jossa tavoitteena on lukea kirja jokaisesta maailman maasta. Viime vuonna tuli käytyä 23 maassa, otan tavoitteekseni tälle vuodelle 25 uutta maata...

4) Sataset
Tähän kuuluvat viime vuonna laaditut TBR100-listat, joita innostuksissani tein kaksi, ja "100 kirjaa, jotka pitäisi lukea ennen kuolemaa" -listat, joita blogiini olen poiminut kolme. 

Ja viimein päästään tämän vuoden uusiin, innostaviin haasteisiin:

5) Kansankynttiläin kokoontumisajot
Tämä haaste löytyi Mitenköhän tässä kaikessa käy -blogista. Tavoitteena on lukea tietokirjallisuutta. Lähdin aluksi varovasti tavoittelemaan sytkäri-tasoa (3 kirjaa), mutta olen innostunut tästä niin, että taidanpa yrittää päästä hehkulampuksi (9 kirjaa). Voi olla, että yritän taas kerran haukata liian isoa palaa, mutta tavoitteet korkealle ja yritetään tuntuu juuri nyt paremmalta filosofialta kuin että pessimisti ei pety. 

6) Afrikan tähti
Tämä on tämän vuoden suurhaaste ja luonnollisesti lempilapseni, sillä se on ensimmäinen omakehittelemäni haaste. Haaste-emäntänä tunnen pientä velvollisuutta paneutua tähän haasteeseen mahdollisimman hyvin ja löytää sen Afrikan tähden vähintään viisitoista kirjaa lukemalla. Liikkeelle aion lähteä tammikuun aikana Kairosta kirjalla Yacoubian-talon tarinat. 

Näissä on jo vuodeksi haastetta kerrakseen, joten yritän pysyä lujana ja olla haalimatta lisää. Toki joku pieni haaste välipalana silloin tällöin, mutta...

Niin, ja joku tarkkaavainen blogin seuraaja saattaa ihmetellä, missä ovat teemakuukaudet? Pitkin syksyä suunnittelin 12 teemakuukautta, mietin erilaisia teemoja ja päädyinkin moneen kiinnostavaan ja hyvään teemaan. Lopulta kuitenkin 12 teeman valitseminen alkoi tuntua turhan rajoittavalta ja ahdistavalta, joten jätin teemat ainakin toistaiseksi. Voi olla, että vuoden aikana poimin jonkun suunnittelemistani teemoista, mutta tällä hetkellä en jaksakaan niistä innostua. Tämän vuoden teemoja ovat noiden muiden haasteiden myötä tietokirjallisuus ja Afrikka. 

5 kommenttia:

 1. Minä jo niin odotan tätä uutta lukuvuotta, niin paljon hyvää on jonossa ja mielessä ja epäilemättä myös toistaiseksi löytämättä.

  Tuo Afrikka-haasteesi kiinnostaa minua tosi paljon, mutta mietin vielä hetken, uskallanko vielä lupautua. Haluan nimittäin sitten myös suorittaa sen, jos haasteeseen mukaan lähden. Minullakin jäi Kuusi kovaa kotimaista nolosti kesken, kun ahnehdin liian suuria palasia enkä sitten kehdannut enää kesken kaiken vaihtaa kirjoja. ;)

  Mutta palaan Afrikka-asiaan vielä. Luultavasti en voi vastustaa sitä, vaikka kuinka yrittäisin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavia kirjoja on niin paljon, että välillä huomaan, että en lue mitään, koska en osaa päättää, mihin kirjaan seuraavaksi tarttuisin.

   Ymmärrän empimisen haasteen suhteen, itsekin haluan oikeasti suorittaa haasteet, jos niihin lähden. Vieläkin vähän harmittaa tuo Kuusi kovaa kotimaista, varsinkin, kun
   kuvittelin suoriutuvani siitä helposti.

   Afrikka-haasteen voi muuten myös yhdistää moneen muuhun haasteeseen, maailmanvalloitukseen tietysti ja vaikka Kansankynttiläin kokoontumisajoihin, sillä tietokirjallisuus kelpaa myös haasteeseen.

   Poista
 2. Mietinkin juuri, että kukakohan se toinen bloggaaja oli, joka innostui teemakuukausista. No, lukusuunnitelmasi kuulostavat todella hyviltä ilmankin, joten nou hätä. Ja minä teemailen sitten sinunkin puolestasi:) Tällä hetkellä olen HYVIN innostunut teema-ideasta, ihan syö naista, kun ei voi heti teemailla kaikkien aiheiden kanssa. Aloitan siis teemailut idealla Mitä blogikollegat nostivat parhaiksi lukukokemuksiksi vuonna 2012.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hyvä että joku sentään teemailee... Vähän ne teematkin vielä kiehtovat jossain mielenpohjalla, joten ehkä palaan niihin vielä jossain vaiheessa.

   Poista
 3. Tee vaikka teemaviikkoja! Nekin on kivoja ja helpompia suorittaa kuin kuukaudet.

  VastaaPoista