keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Skandaali! Järkyttäviä paljastuksia!

Poltti vaimonsa elävältä! Kreivi prinsessan huoneessa housut kintuissa! Oikeusmurha! Housut jalasta ja roviolle! Piispa pakotti ripille! Pitkätukka kivitettiin! Tutin lesken uusi rakas!

Ihmisellä on tainnut aina olla tarve kertoa tarinoita ja myös mässäillä skandaaleilla. Ainakin Anu Lahtisen teos Skandaali! Historian parhaat lööpit (Atena, 2006) nostaa esille herkullisia yksityiskohtia historiasta. Lahtisen tekstien kanssa vähintään yhtä tärkeä osa kirjassa on Mika Lietzénin kuvituksilla, joista blogin alussa olevat otsikotkin on poimittu.

Lööppikamaa on kirjaan kerätty aikojen alosta (35 000 eaa alkaen) lööppiajan kynnykselle eli 1700-luvulle asti. Aukeama rakentuu aina Lahtisen kirjoittamasta tekstistä ja Lietzénin piirtämästä lööppisivusta, joissa on hauskoja oivalluksia. Vakavaa  ja syvällistä historiankirjoitusta tämä ei tosiaan ole, mutta melkoisen viihdyttävää kuitenkin.  Lisäksi tämä valaisee aika hyvin keltaisen lehdistön toimintatapoja - lööpeissä on tavoitettu hyvin tekstilajin tavallisimmat tyylipiirteet.

Anu Lahtinen: Skandaali! Historian parhaat lööpit. 
Kuvitus: Mika Lietzén. 
Atena, 2006

Osallistun kirjalla haasteeseen Kansankynttiläin kokoontumisajot.

2 kommenttia:

  1. Nykypäivän lööpit eivät kiinnosta (saan suorastaan näppylöitä), mutta täytyy myöntää, että historiasta revityt skandaalit saivat mielenkiintoni heräämään. Voisin samalla oppia jotain historiasta. Saatanpa etsiytyä tämän kirjan äärelle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sama reaktio lööppeihin täälläkin. Mutta tämä kirja huvitti ainakin minua.

      Poista