sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Ruta Sepetys: Harmaata valoa

Viime vuoden luetuilla kirjoilla jatketaan edelleen. Ruta Sepetyksen Harmaata valoa nousi yhdeksi viime vuoden kirjahelmistä. Tämä kirja päätyi omaan kirjahyllyyni ja lukulistalleni sattumalta. Bongasin sen alennuskorista ja kansi oli mielestäni kaunis. Myöhemmin lukaisin pari kehuvaa arviota ja aloin ajatella tehneeni löydön. Enkä väärässä ollutkaan. Kirja on muuten selvästi suunnattu nuorelle lukijalle, vaikkei tässä ole mitään, mistä vanhempikin lukija ei saisi kiinni.

Harmaata valoa kertoo liettualaisten karkoituksista Siperiaan Stalinin pakkotyöleireille. Syyksi riitti melkein mikä vaan. Karkoitetut tuomittiin rikollisina vuosikymmenten pakkotyöhön ankarissa oloissa. Kirjassa 14-vuotias Lina ja hänen perheensä karkotetaan ensimmäisten joukossa 14.6.1941. Lina on haaveillut taiteilijan urasta ja ihailee Munchia. Lina käsittelee kokemaansa piirtämällä, vaikka kuvat on tietenkin kätkettävä huolellisesti.

Aiheestaan huolimatta kirjasta välittyy kauneus ja optimistisuus, se harmaa valo. Raakuuksilla ei mässäillä, vaikkei niitä piilotetakaan. Kun mietin jälkeenpäin kirjan tapahtumia, tuntuu oudolta, että kaunis ja optimistinen ovat sanoja, jotka tulivat mieleen tästä kirjasta, mutta niin se vain on. Ehkä se on jokin kerrontatavassa, tai siinä, miten kaikesta huolimatta toivo pysyy hengissä, vaikka heikkonakin.

Tässä kaunis kansi, jossa häiritsee ainoastaan, että kirjan nimi on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella. 

Ruta Sepetys: Harmaata valoa. WSOY, 2011. 
Alkuteos Between Shades of Gray, 2011.
Suomentanut Maria Lyytinen. 2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Lainaatko jossain vaiheessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon vaikka huomenna sulle. Lukemisella ei ole kiirettä, luet kun ehdit.

      Poista