sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Afrikan tähti: Liikkeelle Kairosta

No niin, nyt olen itsekin saanut pelin käyntiin ja lukenut ensimmäisen kirjan Afrikan tähti -haasteeseen. Halusin lähteä pelin hengessä liikkeelle joko Kairosta tai Tangerista. Näistä Kairo valikoitui lähtöpaikaksi, sillä omasta hyllystä löytyi joskus pokkarialesta mukaan tarttunut Yacoubian-talon tarinat.


Alaa al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat. WSOY, 2009.
Arabiankielinen alkuteos: Imarat Ya'qubyan, 2002
Suomentanut: Sampsa Peltonen

Yacoubian-talo on talo Kairossa. Joskus aikoinaan se oli muodikas, varakkaiden ihmisten talo, mutta ajan mittaan sinne on muuttanut väkeä kaikista yhteiskuntaluokista. Talo on kansoitettu kattoa myöten. Tämä kirja kertoo Yacoubian-talon asukkaiden elämästä värikkäästi ja lämpimästi, vaikka kohtalot eivät aina olekaan kovin aurinkoisia. 

Kirjassa ei ole yhtä päähenkilöä, vaan kerronta polveilee useiden henkilöiden tarinoiden välillä. Zaki al-Dasuqi on talon vanhin asukas, poikamies, joka nauttii kovasti naisten seurasta. Taha al-Sazli, talonmiehen poika, haaveilee poliisin urasta, mutta joutuu kohtaamaan yhteiskuntaluokkaan perustuvaa eriarvoisuutta ja katkeroituu. Tahan morsiamen Busaina al-Sayyidin ongelmana on köyhyys ja kaksinaismoralismi: joskus köyhän tytön täytyy tinkiä moraalisista periaatteistaan. Homoseksuaali Hatim Rasid kaipaa rakkautta ja kumppanuutta. Hadzi Azzam hankkii toisen vaimon ja raivaa tietään politiikkaan. Näiden ja muiden Yacoubian-talon asukkaiden elämät muodostavat mielenkiintoisen tarinoiden verkon, johon huomaa nopeasti uppoutuvansa. 

Vaikka Yacoubian-talon tarinat kuvaa runsaasti esimerkiksi korruptiota, kaksinaismoralismia, epätasa-arvoisuutta ja muita ongelmia, on kerronnasta kuitenkin lämpöä ja huumoriakin. Ennen kaikkea tämä on mielestäni monipuolinen kirja ja eloisa kuvaus modernista Kairosta.  

Kannattaa lukea Markku Pääskysen kritiikki kirjasta Parnasson sivuilta

10 kommenttia:

 1. Tämä oli viime vuonna lukemistani kirjoista yksi suosikeistani. Kirjassa vuorottelevat hyvä ja paha ja jokainen asukas vuorollaan saa kokea molempia. Mukavaa, että pidit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosiaan pieni löytö, sattumanvaraisesti mukaan tarttunut kirja, joka osoittautui oikein hyväksi.

   Poista
 2. Haa, minä otin tämän viime viikolla mukaani kirjastosta juuri samoissa aatoksissa. Katsotaan, milloin käy kimppuun. Ainakin tekstisi vaikuttaa hyvältä, kaipaankin nyt jotain lämmintä ja eloisaa.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja, josta en ollutkaan ennen kuullut. Laitoinkin se heti "wishlistiin", joten kiitosta vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Mulla taitaa olla tämä odottamassa hyllyssä. VArmaan jossain vaiheessa pääsen lukemaan sitä ja valloittamaan Afrikkaa. Aasia on kuitenkin vuorossa eka =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aasiasta on hyvä jatkaa Afrikkaan. Minä taidan matkata toisin päin :)

   Poista
 5. Hauskaa että Yacoubian-talon tarinoita luetaan yhä! Samalta kirjailijalta ilmestyi vuotta myöhemmin toinen romaani nimeltä Chicagolaisittain.

  terv. suomentaja Sampsa P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Täytyypä tutustua myös tuohon toiseen suomennettuun kirjaan.

   Poista