torstai 27. joulukuuta 2012

Mary Ann Shaffer: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Tämä kirja houkutteli heti kun siitä kuulin. Syyt:
1) Pitkä, vähän kummallinen, uteliaisuutta herättävä nimi.
2) Kirja on kirjeromaani.

Nämä kaksi olisivat jo riittäneet minulle syyksi tarttua teokseen, mutta lisäksi olin kuullut myös kehuja, että tämä on "ihana" kirja. Juuri muuta en kirjasta etukäteen tiennyt, mutta en joutunut pettymään.

Kirjallista piiriä perunankuoripaistoksen ystäville on luettu ahkerasti blogimaailmassa, joten tarina on monelle tuttu. Toinen maailmansota on ohi, ja ihmiset yrittävät palata normaaliin elämänrytmiin. Sota on kuitenkin taustalla, sitä ei voi vain pyyhkäistä pois tai unohtaa, vaikka mieli tekisi. Keskiössä on kirjailija Juliet, joka saa eräänä päivänä kirjeen pieneltä Guerneyn-saarelta. Kirjeen lähettänyt mies on saanut käsiinsä hänen omistamansa kirjan ja halunnut ottaa yhteyttä kirjan edelliseen omistajaan. Tämä kirje aloittaa eloisan ja kiinnostavat kirjeenvaihdon monien saarelaisten kanssa, ja muuttaa lopulta Julietin elämää merkittävästi.

Tämä kirja on juuri sellainen kirja, jota joskus oikein etsii. Toisaalta kepeä ja suloinen, mutta toisaalta siinä on myös syvyyttä ja ulottuvuutta. Ei mitään kermahöttöviihdettä. Henkilöt ovat omaperäisiä ja rakastettavia, ja vaikka juoni joiltain osin onkin kovin ennalta-arvattava, se ei haittaa yhtään. Olisi ollut pettymys, jos juoni ei olisi kulkenut ennakkoaavistusteni mukaan.


Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. Otava, 2010. 
Alkuteos: The Guerney Literary and Potato Peel Pie Society, 2008.
Suomentanut Jaana Kapari-Jatta.

3 kommenttia:

 1. Minä sain tämän joululahjaksi. Täytynee lukea piakkoin. Viimeistään ennen ensi joulua. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tarttumaan silloin, kun kaipaa jotain mukavaa luettavaa. Hyviä lukuhetkiä!

   Poista
 2. Ah että minä pidin tästä! Ja tartuin kirjaan samoin syin kuin sinäkin.

  VastaaPoista