torstai 27. joulukuuta 2012

Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti ja eräs toinen haaste

Koska loppuvuoden lukusuunnitelmissa ei ole enää kotimaista kirjallisuutta, pidän pienen loppukatselmuksen tähän Sonjan lukuhetkien mainioon haasteeseen. Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahdissa oli tarkoitus lukea mahdollisimman paljon ja monipuolisesti kotimaista kirjallisuutta. Minulle haasteessa tosin ei henkilökohtaisesti ollut niinkään kysymys siitä, että saisin itseni tarttumaan kotimaiseen kirjallisuuteen, sillä luen sitä erittäin mielelläni, vaan siitä, että halusin vuoden verran tarkkailla, kuinka paljon kotimaista kirjallisuutta oikein tuleekaan luettua.

Yhteensä vuonna 2012 luin 48 kotimaista teosta, jotka ovat tuossa alla listattuna haasteen kategorioihin. Suurimmasta osasta myös bloggasin, blogissa käsittelemättä jäi Tie Myrskyluodolle (ajattelin kirjoittaa tästä sitten, kun olen lukenut koko kirjasarjan), Muumit sarjakuvaklassikot I, II ja III (samoin yhteispostaus ajatuksissa myöhemmin) ja Kaisa Neimalan & Jarmo Papinniemen Lukukirja (sain loppuun viime viikolla, postaus luvassa todennäköisesti uuden vuoden puolella).
Määrällisesti eniten tuli luettua mieskirjailijoiden teoksia 2000-luvulta. Suorittamatta jäivät mieskirjailijoiden teokset ennen 2000-lukua (tähän olisi tietysti voinut laittaa Kiannon Punaisen viivan, mutta halusin listata sen klassikoksi), lastenkirjallisuus (tästä olin hieman hämmentynyt - enkö tosiaan lukenut yhtään kotimaista lastenkirjaa?), elämäkerrat, eräkirjallisuus (no, tämä ei taas hämmästytä yhtään...) ja suomalaiset maailmalla. Sen sijaan runoja, novelleja, sarjakuvia, klassikoita ja nuortenkirjoja tuli luettua.


Listaaminen on ollut mukavaa, mutta saa jäädä seuraavaksi vuodeksi. En siis jatka tämän listan täydentelyä tulevaisuudessa.


Kotimaisten nais- ja mieskirjailijoiden teokset, jotka on painettu 2000-luvun puolella.
** Kotimaisten nais- ja mieskirjailijoiden teokset, jotka on painettu ennen 2000-lukua.
*** Kirjailijoilla, joilta on ilmestynyt vasta yksi (1) teos eli vain se esikoisromaani, voi valloittaa tätä kategoriaa. Näin tulee tutustuttua uusiin kirjailijalupauksiin. 

----------

Käsiteltäköön tässä yhteydessä myös eräs hieman nolosti päättynyt haaste. Vaikka luen runsaasti kotimaista kirjallisuutta, suomenruotsalainen kirjallisuus edustaa siitä yllättävän pientä osaa. Tämä tuli todistettua Kirjavan kammarin haasteessa Underbara finlanssveskar vid papper.

Tähän haasteeseen tuli luettua vain kolme kirjaa. No, mutta tälläkin osallistutaan.

2 kommenttia:

  1. Kiitos osallistumisesta haasteeseeni, ja kiva, että jaksoit tehdä siitä vielä tällaisen loppukatselmuksen. Hieno määrä kotimaista kirjallisuutta luettuna, kuinka monen kirjan arvioit olevan aarre kotimaisessa kirjallisuudessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurimmasta osasta kirjoja pidin, itselleni aarteiksi nostan tällä kertaa seuraavat: Väisänen: Kuperat ja koverat, Nousiainen: Metsäjätti, Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike, Nummi: Karkkipäivä, Jansson: Kunniallinen petkuttaja, Blomqvist: Tie Myrskyluodolle, Isomäki: Sarasvatin hiekkaa, Rajaniemi: Kvanttivaras, Kianto: Punainen viiva, Franzén: Tumman veden päällä, Ollikainen: Nälkävuosi, Tietäväinen: Näkymättömät kädet, Neimala & Papinniemi: Lukukirja, Karjalainen: Tärisevä enkeli ja muita juttuja, Anni Sinnemäki: Sokeana hetkenä, Kettu: Kätilö ja Liksom: Hytti nro 6. Nyt suoritin jo karsintaa, mutta pakko oikeastaan lisätä vielä sarjakuvaosastolta Mummot ja Muumit, tietenkin.

      Poista