maanantai 31. joulukuuta 2012

Haaste: Afrikan tähti 2013

Tervetuloa Afrikan tähti -haasteen pariin ja matkaseuraksi nojatuolimatkalle Afrikkaan!

Nyt jäävät uuden vuoden puolelle kirjavuoden koonti, haasteyhteenvedot ja viimeisten tänä vuonna lukemieni kirjojen kommentointi, sillä muutama viime päivä on mennyt tätä näpertäessä. Tervetuloa tutustumaan ihan ensimmäiseen Kirjoista-blogin haasteeseen!

Menneenä vuonna tuli valloitettua Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Olen hieman kuulostellut, julistaisiko joku täksi vuodeksi haasteen Afrikan kirjalliseen valloittamiseen, mutta koska sitä ei kuulunut, niin päätin tarttua tähän itse. Suunnitelin ensin haastetta, jossa "luetaan vain mahdollisimman monta kirjaa" ilman sen kummempia sääntöjä tai kategorioita. Olen kuitenkin huomannut, että näennäisestä rentoudestaan huolimatta tällaiset haasteet ahdistavat minua. Milloin haaste on suoritettu?  Itseäni ja muita suorituskeskeisiä ihmisiä varten kehittelin säännöstön, josta pitäisi löytyä sekä helppoja että haastavia suoritustasoja. Ensimmäisen pelimerkin saa jo kolme kirjaa luettuaan, mutta merkkien keräämistä voi jatkaa niin pitkään kuin haluaa.
Tule mukaan pelaamaan Afrikan tähteä!


Tavoitteena on lukea mahdollisimman paljon ja monipuolisesti afrikkalaista ja Afrikasta kertovaa kirjallisuutta. Haasteeseen hyväksytään sekä tieto- että kaunokirjallisuus. Kirjallisuuden tulee joko käsitellä tai sijoittua Afrikkaan tai olla afrikkalaisen kirjailijan tuotantoa. Afrikka jaetaan maantieteellisesti viiteen alueeseen (Itä-Afrikka, Keskinen Afrikka, Pohjois-Afrikka, Etelä-Afrikka, Länsi-Afrikka). Haasteessa kerätään kirjoja näiltä eri alueilta. Afrikan valtiot on lueteltu alueittain alempana.

* * * * * * * *

Kerää jalokiviä - 
Luettujen kirjojen ja valloitettujen alueiden mukaan saadaan mukaan jalokiviä seuraavasti.

Topaasi - 3 kirjaa vähintään kahdelta alueelta
Smaragdi - 5 kirjaa vähintään kolmelta alueelta
Rubiini - 10 kirjaa vähintään neljältä alueelta
Afrikan tähti - 15 kirjaa, kirjoja kaikilta alueilta

Jalokivisarjan lisäksi voit ansaita myös hevosenkengän: 

Hevosenkenkä - Hevosenkenkä on suoritettu, jos luet vähintään kolme kirjaa ja lähdet liikkeelle joko Tangerista (esim. Mohamed Choukri: Paljas leipä tai Tahar ben Jelloun: Tyyntä Tangerissa) tai Kairosta (esim. Robert Irwin: Tuhannen ja yhden yön painajainen; Naquib Mahfouz: Kairo-trilogia: Palatsikatu, Intohimon palatsi, Sokerikuja; Sanna Negus: Pidä hunnustasi kiinni, Fatima!; Alaa al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat). Tanger- tai Kairo-kirjan ei välttämättä oikeasti tarvitse olla ensimmäinen hevosenkenkää varten lukemasi kirja. Päätä itse kuinka tiukka haluat tässä olla.

Hevosenkenkä on jalokivisarjasta erillinen merkki, eikä siihen voi lukea hyväksi jalokiviä varten luettuja kirjoja. Koko jalokivisarjan ja hevosenkengän saadakseen on siis luettava 18 kirjaa. Jalokivisarjan ei tarvitse kuitenkaan olla suoritettu ennen hevosenkengän suorittamista, vaan voit halutessasi suorittaa vaikka pelkän hevosenkengän. Vielä esimerkki: topaasin ja smaragdin saat kerättyä lukemalla viisi kirjaa; topaasia ja hevosenkenkää varten pitää lukea yhteensä 6 kirjaa.

Voit jatkaa jalokivijahtia 18 kirjan jälkeenkin ja kerätä topaaseja, smaragdeja, rubiineja ja hevosenkenkiä niin paljon kuin haluat. Afrikan tähtiä voi kuitenkin suorittaa vain yhden.

:* * * * * * * * *

Afrikan tähteä voi pelata koko ensi vuoden, eli haasteaika on 1.1.2013 - 31.12.2013.
Osallistumalla saa tietenkin iloa ja elämyksiä, mutta saatanpa arpoa kaikkien vähintään yhden pelimerkin keränneiden kesken jonkun pienen palkinnon haasteajan päätyttyä.

Kannattaa lukea haasteen pohjalle tämä juttu.

* * * * * * * * * 

Alueet ja Afrikan valtiot. Tietolähteenä on ollut lähinnä Wikipedia, joten korjauksia mahdollisiin virheisiin kommentteihin, kiitos!


Itä-Afrikka
Burundi
Komorit
Djibouti
Eritrea
Etelä-Sudan
Etiopia
Kenia
Madagaskar
Malawi
Mauritius
Mayotte (Ranska)
Mosambik
Réunion (Ranska)
Ruanda
Seychellit
Somalia
Tansania
Uganda
Sambia

Keskinen Afrikka
Angola
Kamerun
Keski-Afrikan tasavalta
Tsad
Kongon tasavalta
Kongon demokraattinen tasavalta
Päiväntasaajan Guinea
Gabon
São Tomé ja Príncipe

Pohjois-Afrikka
Algeria
Egypti
Libya
Marokko
Sudan
Tunisia
(Länsi-Sahara)

Etelä-Afrikka
Botswana
Lesotho
Zimbabwe
Namibia
Etelä-Afrikka
Swazimaa

Länsi-Afrikka
Benin
Burkina Faso
Kap Verde
Norsunluurannikko
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Liberia
Mali
Mauritania
Niger
Nigeria
Saint Helena (Britannia)
Senegal
Sierra Leone
Togo

* * * * * * * * * 

Näillä pääset alkuun (enimmäkseen kaunokirjallisuutta): 
Alaa Al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat (Egypti)
Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuran punainen hibiskus; Puolikas keltaista aurinkoa; Huominen on liian kaukana (Nigeria)
Alexander McCall Smith: Mma Ramotswe -kirjat (Botswana)
Aminata Sow Fall: Kerjäläisten lakko (Senegal)
Pepetela: Koiran tarina (Angola)
Nuruddin Farah: Perhesalaisuuksia (Somalia)
Moses Isegawa: Abessiinialaiset kronikat (Uganda)
Ngugi wa Thiong'o: Variksen velho (Kenia)
Chinua Achebe: Kansan mies (Nigeria)
Ayi Kwei Armah: Mistä meille tämä armo? (Ghana)
Marima Bâ: Pitkä kirje (Senegal)
Leah Chishugi: Pitkä matka paratiisiin (Ruanda)
Buchi Emecheta: Nnu Egon tarina (Nigeria)
Maraire Nozipo: Tyttäreni Zenzele (Zimbabwe)
Ama Ata Aidoo: Muutoksia (Ghana)
Petina Gappah: Tanssimestari ja muita tarinoita Zimbabwesta (Zimbabwe)
Amos Tutuola: Palmuviinijuoppo ja hänen kuollut palmuviininlaskijansa (Nigeria)
André Brink: Valkoinen kuiva kausi (Etelä-Afrikka)
Ken Saro-Wiwa: Vankilapäiväkirja (Nigeria)
Nobel-kirjailijoita:
Wole Soyinka (Nigeria)
Naguib Mahfouz (Egypti)
Nadine Gordimer (Etelä-Afrikka)
J. M. Coetzee (Etelä-Afrikka)


Lisää luettavaa:
Afrikkalaista kirjallisuutta 
Tämän linkin takaa löytyy hyvä luettelo afrikkalaista kaunokirjallisuutta.

Vinkkejä hyvistä Afrikka-aiheisista tietokirjoista otetaan vastaan.

Täsmennys sääntöihin 11.2.2013:
Yhdestä kirjasta voi saada yhden pisteen. Kirjat, joissa liikutaan useissa maissa tai jotka käsittelevät Afrikkaa yleisemmin, voi sijoittaa haluamalleen alueelle tai listata erikseen "yleisesti Afrikkaa käsittelevät kirjat" otsakkeen alle. Esimerkiksi Afrikan tähden suorittamiseen vaaditaan 15 kirjaa, joiden joukossa on kirjoja kaikilta viideltä alueelta. Tämähän tarkoittaa sitä, että 10 kirjaa voi olla sellaisia, jotka käsittelevät Afrikkaa yleisemmin.

67 kommenttia:

 1. Heh. Pakko olla mukana, kun on niin hieno haaste. Voiko tässä käydä niin, että jumittuu St. Helenalle kaikki rahansa menettäneenä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! St. Helenalle jumittuu, kun on kantanut kirjastosta pinon afrikkalaista kirjallisuutta kotiinsa, unohtanut palauttaa kirjat ajoissa ja kerännyt niin suuret myöhästymismaksut, että uusia kirjoja ei saa lainata ennen kuin ne on maksettu ;) Vielä en ole keksinyt miten saisin rosvot mukaan...

   Poista
 2. Tämä on hieno haaste! En uskalla luvata lähteväni mukaan, mutta pidän haasteen mielessä. Jospa tulisi luetuksi edes jotakin afrikkalaista.

  Nobel-kirjailijoihin voisi vielä lisätä ensimmäisen afrikkalaisen nobelistin Wole Soyinkan (Nigeria).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rennosti vaan. Itsekin huomasin kuluneena vuonna haalineeni liikaa haasteita ja yritän tänä vuonna pysyä maltillisena. Tähän haasteeseen hyväksytään kirjallisuutta laajasti, myös muiden kuin afrikkalaisten Afrikka-aiheiset kirjat, lastenkirjallisuus, tietokirjallisuus jne. Että jos sopivaa kirjallisuutta sattuu vastaan, topaasin nappaa melko helpostikin.

   Kiitos vinkistä kirjailijan suhteen, lisäsin sen listaan.

   Poista
 3. Hmm, mä olin ajatellut alkavana vuonna vähän rajoittaa haasteisiin ossallistumisen määrää, mutta koska mun lukulistalla on jo joka tapauksessa kaksi afrikkalaista kirjaa, niin esimerkiksi topaasi voisi tulla melko vaivattomastikin... Mukana ollaan, katsotaan miten käy. Hienoa alkavaa (luku)vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan ja hyvää uutta vuotta myös sinulle!

   Poista
 4. Ehdottomasti mukana pelaamassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Kivaa, että mukana on jo näin monta pelikaveria!

   Poista
 5. Hieno haaste! Afrikkalainen kirjallisuus on minulle kovin tuntematonta, mutta katsotaan, josko saisin ensi vuonna tutustuttua. Onneksi tässä pelissä ei voi jäädä rosvottuna saarelle jumiin, hahaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosvoja ei tässä pelissä onneksi ole, ellei se kurja aikavaras jostain nurkan takaa ilmaannu. Tervetuloa mukaan pelaamaan!

   Poista
 6. Hieno haaste! Tekisi niin mieli lähteä mukaan ihan pelkän fiilistelyn takia, mutta vastassa on suuri ongelma: Minua ei juuri "kiinnosta" afrikkalainen kirjallisuus:( Jos selätän kaikenmaailman ennakkoluulot, niin ehkä sitten uskaltaudun matkalle mukaan... Katsotaan, miten käy. Niin tai näin, hauskaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Afrikasta on kirjoitettu myös paljon "länsimaista" kirjallisuutta, esimerkiksi Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -kirjat ovat helppo aloitus Afrikkaan tutustumisessa. Mutta tietysti oman fiiliksen mukaan: blogimaailmassa pyörii niin paljon haasteita, että kannattaa valita ne, jotka oikeasti itseä kiinnostavat.

   Poista
 7. Tää on hieno! En vain vielä uskalla ilmoittautua mukaan, mutta jos näyttää siltä, että afrikkalaiseen kirjallisuuteen tulee muutenkin tartuttua, niin sitten. Tarkoituksena kyllä oli yrittää tänä vuonna lukea afrikkalaista kirjallisuutta, mutta olen yllättäen hamstrannut ihan liikaa haasteita jo tälle uudellekin vuodelle. Katsotaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteiden hamstraus kuulostaa tutulta... Mutta tervetuloa mukaan, jos innostut!

   Poista
 8. Kiinnostava ja luovasti ideoitu haaste, lähden mukaan! Ihan muutama päivä sitten luin Ulla-Lena Lundbergin Kalaharin autiomaahan sijoittuvan romaanin Sade, tänä vuonna on hyvä jatkaa afrikkalaisen / Afrikka-aiheisen kirjallisuuden parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Ja hyvä kirjavinkki, laitanpa korvan taakse.

   Poista
 9. Hieno haaste! En uskalla sitovasti ilmoittautua, mutta harkitsen.

  VastaaPoista
 10. Ihan kuin olisin päättänyt olla rohmuamatta haasteita? Luulen kuitenkin keksiväni tarpeeksi monta tekosyytä osallistuakseni tähän :D Tämähän menee sopivasti yksiin kaunokirjallisuuden maailmanvalloituksen kanssakin! Mukana ollaan siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa hienoa! Maailmanvalloitusta tämä tosiaan tukee oikein hyvin.

   Poista
 11. Ihana haaste ja mielenkiintoiset säännöt! Seuraavana vuonna osallistun ehdottomasti Inkan aarteeseen ;)

  Kyllä, ehdottomasti haluaisin olla mukana, katsotaan riittääkö aika ja rahkeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inkan aarre olisikin tälle hyvä jatko :) Kolmella kirjallakin on jo mukana, jos suurempi kirjamäärä tuntuu turhan massiiviselta.

   Poista
  2. Inkan aarre -haaste seuraavalle vuodelle on tosi hauska ajatus!

   Poista
 12. Haasteiden ahnehtija iskee jälleen! Adichieta on joka tapauksessa tarkoitus lukea muitakin haasteita varten, joten jos paria muuta vielä päätyisin lukemaan niin voisihan se topaasi puolivahingossa irrota... :) Hauska idea!

  Etelä-Sudanista vinkiksi Ros Wynne-Jonesin Sade lankeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa ja kiitos kirjavinkistä! Meni heti lukulistalle.

   Poista
 13. Aargh! Uusien haasteiden välttely on koetuksella heti alkuunsa :D Afrikan tähti kiinnostaa kovasti, mutta yritän vielä malttaa mieleni... Taistelen... Nnnghh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävi taistelussa miten hyvänsä, niin mukavaa kirjavuotta :)

   Poista
 14. Kiinnostava haaste kyllä! Itselläni on kirjahyllyssä kaksi tähän sopivaa kirjaa, mutta mistä minä sen kolmannen keksisin. Hmm, katsotaan lähdenkö mukaan. En vielä uskalla varmaksi sanoa.

  Olen aiemmin lukenut Mende Nazerin Orjan sekä Ayaan Hirsi Alin Pakomatkalla, jotka varmaan sopisi tähän haasteeseen. Molemmat olivat loistavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselepa noita kirjalistoja, ja muista, että myös Afrikka-aiheinen kirjallisuus käy, sitä löytyy myös kotimaisen kirjallisuuden joukosta (esimerkiksi Marian ylempänä vinkkaama Ulla-Leena Lundbergin Sade, joka itseäni ainakin kiinnostaa).

   Poista
  2. Ja kiitos kirjavinkeistä, pistän ne mieleen, vaikuttavat kiinnostavilta.

   Poista
 15. Afrikan tähti on paras peli ikinä, joten mä olen mukana! Mulla on vaan yksi kirja valmiina tähän enkä rupea nyt vielä miettimään, että mistä ne loput löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Minulle ainakin useasti on käynyt niin, että kun on lähtenyt johonkin haasteeseen mukaan, niin siihen sopivaa kirjallisuutta vain alkaa näkyä ympärillä.

   Poista
 16. Mielenkiintoinen haaste, täytyy pistää korvan taakse ja mietintään. Itse pidin paljon Barbra Woodin Lumottu maa -kirjasta, sen voisi lukea uudelleen. Se sijoittui muistaakseni Keniaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, unohtui mainita, että minullakin on lukuhaaste, jos kiinnostaa tutustua, se löytyy kirjablogistani: http://www.sheferijm.vuodatus.net

   Poista
  2. Kiitos kirjavinkistä ja haastevinkistä. Haasteesi vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta, olin jo päättänyt, etten ota enää tälle vuodelle muita haasteita, mutta täytyypä silti vakavasti harkita...

   Poista
 17. Oi mikä haaste, ihanaa! Meinasi mennä ihan ohi, mutta sitten löysin kirjahaasteblogin, johon on listattu haasteita ja rakastuin tähän heti. Tykkään afrikkalaisesta kirjallisuutta, joten ehdottomasti lähden mukaan.

  Omassa hyllyssäkin on vielä muutamia lukemattomia afrikkakirjoja eli luulisi, että tuo topaasi ainakin irtoaa. :))

  Miten on muuten valokuvakirjojen laita? Sopiiko haasteeseen esim. kirja, joka periaatteessa on valokuvakirja, mutta siinä kerrotaan myös kulttuurista?

  Kirjan nimi on Faces of Africa. laitan tähän linkin, josta voi tsekata, millainen kirja on.

  http://www.goodreads.com/book/show/103302.Faces_of_Africa

  Entä kelpaavatko novellikokoelmat? Tällainen on omalla wish listallani:

  http://www.goodreads.com/book/show/16566190-one-world-anthology

  Menin nyt ihan sekaisin, kun innostuin. Hieno haaste, olen ilolla mukana.

  En ole vielä tehnyt haasteista, joihin osallistun, postausta mutta yritän tehdä viim. huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, valokuvakirjat käyvät ehdottomasti, samoin novellikokoelmat. Ja myös runot, lastenkirjallisuus, sarjakuvat, näytelmät - ihan mikä vaan. Sitä kivempi mitä monipuolisemmin kirjallisuutta tulee tämän haasteen puitteissa luettua. Myös Afrikka-aiheinen kirjallisuus kelpaa, siis esimerkiksi suomalaisten kirjoittajien teokset, jotka sijoittuvat Afrikkaan.

   Laitoin muuten tuon valokuvakirjan omalle lukulistalleni myös, vaikutti hienolta...

   Kivaa, että olet mukana, tervetuloa!

   Poista
 18. En harmillisesti ehdi tällä kertaa osallistua, mutta on kyllä hieno idea haasteelle!! Tuo Afrikan tähden peli-idean hyödyntäminen on mainio keksintö!

  VastaaPoista
 19. Tekisi kyllä kovasti mieli osallistua tähän(kin) haasteeseen, vaikka pyhästi vannoin, etten ota tälle vuodelle kovin monta haastetta. Tämä kyllä täydentäisi maailmanvalloitusta mukavasti Afrikan osalta. Sitä varten on tullut kerättyä listaa kirjoista eri Afrikan maista. En uskalla virallisesti ilmoittautua mukaan, mutta katsotaan, jos vuoden mittaan tulee luettua haasteeseen sopivia kirjoja... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin, olen tehnyt itse samanlaisia vakuutuksia ja vannomisia tälle vuodelle haasteiden osalta. Mutta pidä korvan takana, ehkä vuoden lopussa huomaat lukeneesi sen kolme Afrikkaan jotenkin liittyvää kirjaa, joilla saa jo topaasin suoritettua.

   Poista
 20. No niin, nyt päätin, että mukana ollaan. Lainasin jo ensimmäisen haastekirjankin kirjastosta! Jee! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoden paras haaste, kiitos järjestämisestä, Merenhuiske! Pääsin kiinni Afrikan tähteen, eli luettuna on 15 kirjaa kaikilta eri alueilta. Haastekoonnin kirjoitin tänne: http://suketus.blogspot.fi/2013/12/kolme-paattyvaa-lukuhaastetta.html

   Poista
  2. Hieno suoritus! Tiedossa vielä pieni arvontakin vähintään yhden pelimerkin keränneiden kesken, palaan siihen muutaman päivän kuluttua.

   Poista
 21. Purppuranpunainen hibiskus kertoo nigerialaisesta tytöstä. Kirjoittaja on afrikkalainen ja häneltä löytyy myös muuta luettavaa.
  Yacupian-talon luin viime vuonna.

  http://kirjanainen.blogspot.fi/2013/01/purppuranpunainen-hibiskus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Purppuranpunainen hibiskus odotteleekin tuossa luettavien pinossa. Vaikuttaa hyvältä kirjalta.

   Poista
 22. Helou! Minäkin hyppään mukaan haasteeseen :) Yksi teos on jo luettu

  http://rakkaudestakirjoihin.blogspot.fi/2013/01/ros-wynne-jones-sade-lankeaa.html

  Sade lankeaa teki minuun niin lähtemättömän vaikutuksen, että Afrikka jäi sydämeeni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa todella hyvältä kirjalta, laitan lukulistalle.

   Poista
 23. Luin juuri sen Faces of African ja jäin miettimään, että voiko yhdestä kirjasta saada useamman "pisteen"? Kirjassa kun liikutaan useammalla kuin yhdellä alueella.

  Esim. jos samaisessa kirjassa liikutaan vaikka keskisessä ja pohjoisessa Afrikassa, edistääkö se jalokivien saamista? Joka tapauksessa minulla on nyt topaasi hallussa eli olen lukenut kolme kirjaa (ainakin) kahdelta eri alueelta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin jo kommentoimassa tähän blogissasi, mutta vastataan vielä tähänkin, jos muutkin mietiskelevät. Eli periaate on yksi kirja, yksi piste. Jos liikutaan useammalla alueella, saa valita itse, mille alueelle kirjan sijoittaa. Onnittelut topaasista!

   Poista
 24. Mukana ollaan! Lähden tavoittelemaan ainakin rubiinia, mutta kenties jopa Afrikan tähteä. ;)

  Tuonne voisi lisätä Flora Nwapan (Nigeria) Efurun, ellei vielä ole. :)

  VastaaPoista
 25. Tässä on jo jonkin aikaa tullut mietittyä kirjallisuuden maailmanvalloitusta ja pakoa länsimaisen kirjallisuuden kurimuksesta, ja mikä sen parempi tapa aloittaa kuin haaste! Ja vieläpä ensimmäinen haasteeni :D

  Onneksi on vuosi aikaa ja onneksi sattuu hyllyssä olemaan aloituskirjana Ama Ata Aidoon novellikokoelma The Girl Who Can (Ghana).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan, ainakin itselleni haaste on ollut todella innostava juuri siksi, että tulee tutustuttua ennestään tuntemattomiin kirjailijoihin ja kirjallisuuteen.

   Poista
 26. Kiitoksia kiinnostavasta haasteesta ja erityiskiitos laatimistasi kirjalistoista ja muista lähdevinkeistä! Mukana ollaan! Tämä haaste sopii tosi hyvin yhteen oman blogiprojektini kanssa, jossa tarkoituksena on lukea kirja jokaisesta maailman maasta. Lähdevinkeistäsi on varmasti paljon apua uusien maiden valloittamisessa :)

  Olen uusi tulokas kirjablogimaailmassa ja tämä on ensimmäinen haasteeni, joten kysyisin yhtä perustavanlaatuista asiaa: millä tavalla haasteeseen osallistuvien on tarkoitus kertoa muille, mitä Afrikka-kirjoja ovat lukeneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja tervetuloa mukaan lukemaan Afrikka-aiheista kirjallisuutta!

   Haasteeseen voi osallistua postaamalla kirjoista blogiinsa. Haasteen loputtua on yleensä ollut tapana tehdä jonkinlainen yleiskatsaus, kooste siitä mitä tuli luettua. Haasteaikaahan on virallisesti tämän vuoden loppuun, jolloin aion kirjoittaa omaan blogiini postauksen, johon pyydän kommentteihin "suoritusmerkintöjä" eli linkkejä omiin koosteisiin.

   Hauskaa kirjamatkaa!

   Poista
  2. Kiitos! Olen nyt päässyt smaragdiin asti ja yritän ottaa kovan loppukirin, vaikka vuoden vaihtuminen lähestyykin uhkaavasti :) Mitä mieltä olet siitä, voiko yksittäisiä novelleja lukemalla kerätä jalokivipisteitä? Aion esimerkiksi lähipäivinä kirjoitaa blogiini Suomen Grantassa julkaistusta Taiye Selasin novellista Afrikkalaistyttöjen seksielämä. Se on mitä ilmeisimmin afrikkalaista kirjallisuutta, mutta kirjaksi sitä ei voi kutsua, eikä Suomen Grantan ensimmäinen numero muilta osin ole Afrikka-kirja.

   Poista
  3. Itsellänikin olisi loppukirin paikka... Novellikysymykseen vastaisin, että ole itse oma tuomarisi. Mielestäni tämän haasteen idea on joustavat säännöt, ja kyseinen novelli aivan selvästi on afrikkalaista kirjallisuutta, vaikkei kokonainen kirja olekaan. Itse saatan antaakin itselleni jalokiven tuosta novellista, kunhan saan sen luettua, joten voit varmaan tehdä saman, jos et halua pelata tiukemmilla säännöillä :)

   Poista
  4. Kyllä minulle jalokivipiste kelpaa :) Sovitaan siis, että sen voi laskea. Novelli oli tosi hyvä, se kannattaa ehdottomasti lukea.

   Poista
 27. Harmi, että olen vasta nyt kirjautunut bloggeriin. Tämä olisi ollut haaste, johon ehdottomasti olisin halunnut osallistua, koska afrikkalainen kirjallisuus on yksi lemppareistani. Yhdessä kuukaudessa ei vaan kovin paljon ehdi lukea. Joka tapauksessa aion tutkia laittamaasi afrikkalaisen kirjallisuuden listaa ja etsiä sieltä lukuvinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi tosiaan, mutta toisaalta mikään ei estä ottamasta tätä itselle haasteeksi seuraavaksikin vuodeksi. Ja tuon kirjalistan jätän tänne haasteen loppumisenkin jälkeen vinkiksi muillekin kiinnostuneille. Itseltäkin on jäänyt niin monta kiinnostavaa teosta lukematta, että afrikkalaista kirjallisuutta näkyy varmaan tulevienkin vuosien luetuissa kirjoissa.

   Poista
 28. Sainpa sentään topaasin! :)

  http://satunluetut.blogspot.fi/2013/12/haastekooste.html

  VastaaPoista
 29. Pääsin kuin pääsinkin Afrikan tähteen saakka - tosin sääntöjä hieman soveltaen ;) Ilman soveltamista lopputulos on rubiini, joka on minusta vielä kauniimpi jalokivi ;)

  http://kirjajokamaasta.blogspot.fi/2013/12/afrikka-viidentoista-teoksen-silmin.html

  VastaaPoista
 30. Minä sain rubiinin - ei olisi paljon puuttunut Afrikan tähdestä, mutta olen ihan tyytyväinen. Tämä oli ehdottomasti mieluisin haaste tälle vuodelle. Tekisi mieli aloittaa uusi jalokivimetsästys ensi vuonna :D Mikäs estäisi, hmm...


  http://mainoskatko.blogspot.co.uk/2013/12/vuoden-2013-lukuhaasteet-i.html

  VastaaPoista