lauantai 10. marraskuuta 2012

Seita Parkkola: Usva

Synkkä ja vaarallinen on kolmetoistavuotiaiden maailma Seita Parkkolan nuortenkirjassa Usva. Takakansitekstin mukaan maagista realismia edustava kirja maalaa lukijan eteen maailman, joka on karu ja julma ja aikuisilta suljettu. Sinne astutaan lapsuuden lempeästä maailmasta, eikä menneeseen ole enää paluuta.

Usva on 13-vuotias tyttö, joka on epätavallisen pitkä tytöksi. Kasvupyrähdyksen myötä Usvasta on tullut ulkopuolinen, ja entinen paras ystävä Kamilla on muuttunut viholliseksi, Kamalaksi. Ulkopuolella on myös Kodak, joka piirtää kettuja ja soittaa kitaraa, ja Puuma, tavaratalon vankina oleva poika. Kaduilla liikkuu kuitenkin tarina salaperäisestä Parantajasta, joka kokoaa sotilaita legioonaansa.

Pidin kirjan tunnelmasta kovasti. Synkkä ja salaperäinen todellisuus oli yhtä aikaa tuttua ja täysin vierasta. Lapsuuden ja aikuisuuden taitetta on kuvattu hyvin. Kirja olisi mielestäni ehkä kuitenkin kaivannut jonkinlaista tiivistämistä. Olen yrittänyt lukea tämän monta kertaa, ja vasta kolmannella yrityksellä jaksoin lukea kirjan loppuun. Alku on kiehtova, mutta tapahtumat lähtevät nuortenkirjaksi liian hitaasti liikkeelle. Juonen kannalta keskeinen Puumakin tulee mukaan kuvioihin vasta kun kirja on jo pitkällä. Tämän kirjan kanssa kannatti kuitenkin olla sitkeä, sillä tarina on hieno ja ajatuksia herättävä.

Kirjan maailma muistuttaa omaamme mutta ei kuitenkaan. Kaupunkia ei nimetä, mutta sen läpi kulkee joki ja sitä hallitsee suuri tavaratalo nimeltään Paratiisi. Tavaratalon tunnus on sen katolla irvistelevä hirviö. Kaupungissa on myös syvä kuilu köyhien ja rikkaiden välillä. Tavaratalolla tuntuu olevan valta päättää siitä, kuka on rikas ja kuka on köyhä. Tavaratalon työpaikat ovat haluttuja ja hyväpalkkaisia, mutta sieltä saa myös helposti potkut, eikä tavaratalon ulkopuolelta ole helppo löytää töitä. Taloudellisissa vaikeuksissa kamppailee myös koulu, jossa paikataan vuosikymmeniä vanhoja kirjoja oppikirjoiksi ja solmitaan sponsorisopimuksia tavaratalon kanssa.

Tämä on mielestäni kirja murrosiästä, irtautumisesta kodin valtapiiristä omaksi yksilökseen. Tämä on myös kirja nyky-yhteiskunnan synkemmistä puolista, kulutusjuhlasta ja tuloeroista. Kiusaaminen nousee myös yhdeksi teemaksi. Ennen kaikkea tämä on mielestäni kasvukertomus, Usvan kasvukertomus, mutta myös Kodakin, Puuman ja Kamalan. Jokaisen kohdalle tulee muutoksia ja jokaisen elämä muuttuu, vaikkakin hyvin eri tavoin.

Seita Parkkola: Usva. WSOY, 2009.

1 kommentti:

  1. Luin Seita Vuorelan Karikon, eli kirjailijan nimi on vaihtunut. Hieman samoja tunnelmia oli Karikossa, vaikka juoni oli kovin toisenlainen.

    VastaaPoista