maanantai 8. lokakuuta 2012

Terveiset banaanilaatikoiden varjoista...

Heipä hei!
En ole kadonnut minnekään, vaikka muutaman viikon hiljaisuus täällä onkin ollut. Lukeminen ja varsinkin kirjoista kirjoittaminen on vain tällä hetkellä väistynyt vähän taka-alalle muuton valmistelun tieltä. Kirjojen kanssa olen ollut tekemisissä eniten pakatessani niitä pahvilaatikoihin. Varsinainen muuttopäivä on vasta reilun viikon päästä, mutta elän jo nyt pahvilaatikkokaaoksessa. Ja ihmettelen sitä kummallista mysteeriä, miten yhteen pieneen asuntoon mahtuu niin paljon tavaraa? Vaikka muuttaminen on minusta omalla tavallaan mukavaa puuhaa ja ajattelen, että ihmiselle tekee hyvää käydä omaisuutensa aina välillä läpi siirtämällä se paikasta toiseen, on mielessä kyllä muutaman kerran häivähtänyt ajatus koko omaisuuden raahaamisesta kirpputorille tai kaatopaikalle.

Teemakuukausia ensi vuodeksi pyörittelen mielessäni edelleen. Mietin myös, onko 12 teemaa liian suuri pala haukattavaksi vuodelle, ahdistunko liikaa näin pitkästä suunnitelmallisuudesta? Pitäisikö valita vain kuukausi kerrallaan, jolloin voisi liikkua enemmän mielialan mukaan? Muun muassa seuraavia teemoja olen tällä hetkellä kuitenkin pyöritellyt mielessäni:

1. Unkari
2. Matkalla
3. Musiikki
4. Pohjoinen ulottuvuus
5. Eläimellistä
6. Kahden kulttuurin välissä
7. Afrikka
8. Koulussa
9. Ruoka
10. Kirjeet
11. Balkan
12. Joulu

Lopullista päätöstä en vielä ole tehnyt. Moni muukin teema kiinnostaisi, esimerkiksi sota, valta, lapsuus, suomenruotsalaisuus, meri, dystopiat... Ideoita saa edelleen heittää. Ja kirjaehdotukset teemoihin ovat erittäin tervetulleita!

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen teemalista! Etenkin kirjeet ja koulussa voisivat olla kiintoisia. Niihin en nyt osaa heittää mitään kirjavinkkejä näin äkkiseltään, mutta Unkariin liittyviä minulla on muutama lainassa juuri: Unkarin malliin - seitsemäntoista novellia ja Ferenc Molnárin Koulupoikia (nuortenkirja).

  Minullakin on teemat ensi vuodelle suunnitelmissa. Ajattelin tehdä maailmanvalloituksen omaan tahtiin. Maanosista tulee just sopivasti kuusi teemaa, joten aikaa olisi jokaiseen kaksi kuukautta. Se onkin ihan hyvä aika, sillä kuukaudessa en välttämättä ehdi lukea montaakaan kirjaa. Mutta katsotaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulu-teema kiinnostaa itseäni kovasti, se on myös kovin läheinen, sillä olen itse opettaja. Nuo Unkari-kirjat olenkin jo lukenut, molemmat löytyvät omasta hyllystäni. Koulupoikia saatan lukea uudestaankin, ehkä tällä kertaa sen uuden suomennoksen. Se on hieno kirja!

   Kuusi teemaa kuulostaa hyvältä, kaksi kuukautta on mukava aika lukea rauhassa yhtä teemaa. Onnea maailmanvalloitukseen!

   Poista
 2. Olet saanut minutkin kiinnostumaan mahdollisesta teemalukemisesta, katsotaan mitä ensi vuodelle tulee kehiteltyä. Jos jo ihan tästä näin vain heittelen, mikä minua ehkä voisi kiinnostaa niin mieleen tulee noidat, kartanoelämä, talvimyrskyt, naiset historiassa, new york... :) teemoittain lukemisen yksi ilo on jo pelkkä suunnittelu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, jos sinäkin innostut teemoihin! Tästähän ei ole edes pakko tehdä koko vuoden haastetta, vaan voi vaikka valita muutaman teeman jota lukee. Kuulostavat kiinnostavilta nuo heittelemäsi teemat. Ja olet oikeassa, suunnittelu on iso osa hupia.

   Poista
 3. Teemalukeminen on kyllä kiva ja kiinnostava idea! Houkuttelisi, mutta olen todella huono pysymään missään lukusuunnitelmassa...

  Jos noin pitkä ja laaja suunnitelma arveluttaa, niin olisiko mukavampi jos määrittelisit kaksitoista teemaa (vaikka pari ylimääräistäkin niin olisi valinnanvaraa) mutta et niiden järjestystä? Voisit sitten aina uuden kuukauden alkaessa poimia luettavaksi sen teeman joka juuri silloin houkuttaa. No joulu nyt varmaan on joulukuussa, mutta muuten... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin olen hieman ajatellutkin tehdä. Muutamat teemat ovat jo löytäneet kuukautensa jostain tietystä syystä, mutta muuten lista varmaan elää ja teemat vaihtelevat paikkaansa. Ja luulenpa, että jotain teemojen ulkopuolisiakin kirjoja saattaa livahtaa joukkoon...

   Poista
 4. Itse liputan Unkarin, Musiikin ja Balkanin teemojen puolesta! Ja sitten haluaisin vielä ehdottaa teemaksi Viroa ja Venäjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaan ehdotukset harkintaan, kumpikin maa ja niiden kirjallisuus kiinnostaa minua, ja Viroa olin harkinnut jo vähän itsekin. Joo, valitsen ainakin Viron!

   Poista