tiistai 18. syyskuuta 2012

Haastehuokaus ja tulevan suunnittelua


Vuosi on syksyn myötä mielessäni kääntynyt loppuaan kohti. Innostuin alkuvuodesta moniin haasteisiin, ja kun niiden takaraja alkaa vähitellen lähestyä, huomaan rohmunneeni haasteita melko kasan.

Olen tänä vuonna osallistunut kolmeen isoon haasteeseen: Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti, So American ja Ikkunat auki Eurooppaan. Kaikki ovat kivoja haasteita ja varsinkin So American ja Ikkunat auki Eurooppaan ovat saaneet minut tarttumaan myös kirjallisuuteen, joka muuten olisi jäänyt lukematta. Mutta olen myös löytänyt itsestäni pienen perfektionistin (tai, no, olemme me sisäisen perfektionistini kanssa tavanneet aiemminkin...) Huomaan ahdistuvani siitä, että haasteiden saaminen suoritetuksi jolla käytännössä mahdoton tehtävä vuoden loppuun mennessä. Kotimaisen kirjallisuuden kanssa saatan onnistuakin, mutta en taida ehtiä vierailla kirjallisesti kaikissa Euroopan maissa tai suorittaa Amerikka-haasteen kaikkia kategorioita. Yritän kuitenkin ottaa rennosti ja jatkaa haasteita vaikka sitten itsekseni vuodenvaihteen jälkeen.
Omaksi huviksenihan tätä teen.

Aivan unholaan on jäänyt suomenruotsalainen kirjallisuus, jota oli tarkoitus lukea. Kuudesta kovasta kotimaisesta on lukematta neljä.

Tästä pienestä haastekriisistä huolimatta suunnittelen itseni haastamista jo seuraavalle vuodelle. Yritän välttää monia suuria haasteita, vaikka olen varma, että bloggaajakollegat kehittelevät mitä mielenkiintoisempia haasteita. Lumiomenan Katja kirjoitti teemaviikoista ja siitä inspiroiduin kehittelemään itselleni teemakuukausi-haastetta. Ajatuksena on valita ensi vuodeksi kaksitoista teemaa, yhden joka kuukaudelle, ja yrittää sitten lukea kuukauden aikana tuohon teemaan liittyvää kirjallisuutta. Teema voisi olla vaikka jokin maa, aikakausi, aihealue, kirjallisuuden tyylilaji, tietty kirjailija yms. Toivonkin teiltä ideoita: mitä ehdotatte teemoiksi? Myös teemoihin sopivat kirjasuositukset otetaan ilolla vastaan.

Yksi teema tulee varmaankin olemaan Unkari: tänä vuonnahan kirjamessujen teemamaa on Unkari, joka on minulle aika läheinen maa. Unkarilaista kirjallisuutta löytyy aika paljon omasta hyllystänikin, ja harmittavan paljon siitä on lukematta. Suuri osa on kyllä unkariksi, enkä ole ihan varma, miten unkariksi lukeminen aika monen vuoden tauon jälkeen sujuu, mutta ainahan sitä voi yrittää...


6 kommenttia:

 1. Minullakin oli haalea aikomus lukea suomenruotsalaisia, mutta ei kyllä ole tullut luettua (yhtä Janssonia lukuun ottamatta). So Americanista sen sijaan olen innostunut, klassikkoja!

  Teemakuukaudet ovat hyvä ajatus. Eipä mitään loistoideoita tähän hätään, mutta odotan innolla valintojasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. So American on tosiaan kiva haaste. Ehkä vielä enemmän olen tykännyt tuosta Eurooppa-haasteesta, sillä sen kautta on löytynyt kirjallisuutta, johon muuten ei olisi tarttunut.

   Poista
 2. Ymmärrän tuskailuasi hyvin. Minä ajattelin vielä vuosi sitten, etten ole ollenkaan haasteihmisiä näissä touhuissa, mutta niin sitten yksi asia johti toiseen ja keskeneräisiä haasteita on tällä hetkellä vaikka kuinka... Täytyy vain nöyrtyä itsensä kanssa ja koettaa olla ottamatta liikaa paineita - omaksi iloksi tätä kai on tekevinään. ;)

  Unkari-teema kuulostaa kivalta! Minä tunnen unkarilaista kirjallisuutta todella huonosti, mutta ehkä Kirjamessut avaavat sitä sitten lokakuussa.

  Hmm, teemaideoita... Heitän hatusta vaikka ajatuksen musiikista kirjallisuudessa. Artistien/bändien elämäkertoja, fiktiivisiä muusikoita, jotain muuta musiikkiin liittyvää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musiikki voisi olla hyvä teema. Tuli mieleen heti, että kaunokirjallisuuden puolelta voisi sopia Nelikätisen soiton mahdottomuus ja Miss Farkku-Suomi. Juha Itkosen Anna minun rakastaa enemmän sopisi myös tähän, mutta sen olen jo lukenut.

   Poista
 3. Tsemppiä haasteviidakkoon!:) Itsellänikin on niitä haalittuna yksi jos toinenkin... Odotan jo kauhulla mitä kaikkea kivaa haasteiden tiimoilta on luvasssa ensi vuonna:D

  Hyviä ideoita ei nyt ole päässä teemakuukausien suhteen, mutta hyvältä kuulostaa haasteideasi! Uskoisin, että parasta on päättää kunkin kuun alussa, mikä teema kiinnostaa ja tuntuu itselle ajankohtaiselta eikä lyödä lukkoon vuoden alussa 12 teemaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä vinkki: jos päätän etukäteen koko vuoden lukemiset, voi olla että ahdistus iskee...Täytyy miettiä. Muutama on tullut jo mieleen sellainen, joihin ainakin haluaisin perehtyä. Ja ajattelin jättää itselleni kuitenkin sen verran vapaat kädet, että voin lukea toki kuukauden aikana muutakin kuin teemaan liittyvää kirjallisuutta.

   Poista