maanantai 6. elokuuta 2012

Li Kunwu & P. Ôtié: Minun Kiinani 2: Puolueen aika


Li Kunwu & P. Ôtie: Minun Kiinani 2. Puolueen aika. WSOY, 2012. 
Ranskankielinen alkuteos: Une vie chinoise 2 - Le temps du Parti,2009. 
Suomentanut: Saara Pääkkönen


Minun Kiinani -sarjakuvatrilogia jatkaa Li Kunwun omaelämänkerrallista tarinaa Maon kuoleman jälkeisestä ajasta. Tämän sarjakuvaromaanin lukeminen on harvinaisen sivistävää, sillä ainakin omat tietoni Kiinan lähihistoriasta ovat melko epämääräisiä. Yhteiskunnan muutokset ja niiden vaikutus yksilöihin tulevat hienosti esille tässä teoksessa. Keskeiseksi nousee myös tässä trilogian toisessa osassa päähenkilön suhde isäänsä. 

Koska en osaa oikeastaan sanoa muuta tästä sarjakuvasta, kuin että se on hieno ja kiinnostava, niin kirjoitanpa muutaman sanan sarjakuvista yleensä, jottei postaus jäisi aivan tyngäksi. Sarjakuviin suhtaudutaan mielestäni edelleenkin jonkin verran "kirjallisuutena lukutaidottomille". Niitä ei pidetä vakavana kirjallisuutena, vaan hömppänä, jota lueskellaan, jos ei jakseta keskittyä oikeaan kirjaan. Toki sarjakuvien joukkoon mahtuu  paljon kepeyttä ja seikkailua, mutta niin mahtuu ns. oikeaan kirjallisuuteen. Ainakin myyntitilastojen kärjessä yleensä keikkuvat dekkarit ja viihdekirjallisuus, tai sitten elokuviksi sovitetut kirjat. 

Jos haluat tutustua "vakavaan" sarjakuvaan, suosittelen tutustumista vaikka tähän Minun Kiinani -sarjaan tai esimerkiksi Ville Tietäväisen kirjaan Näkymättömät kädet. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti