perjantai 6. heinäkuuta 2012

Patrick deWitt: Sistersin veljekset

Patrick deWitt: Sistersin veljekset. Siltala, 2012.
Alkuteos: The Sisters Brothers, 2011.
Suomentanut Tero Valkonen.

Western ei ole tyylilaji, jota ihan ensimmäiseksi minulle tulisi mieleen lukea. Sistersin veljekset vaikutti kuitenkin heti kirjalta, johon haluan tarttua. Tästä varmaan iso kiitos kirjan nimelle, joka tosin käännöksessä menettää vitsiään. Myös kirjan ulkoasu on mielestäni tyylikäs.

Pahamaineiset Sistersin veljekset Eli ja Charlie ovat palkkamurhaajia 1850-luvun villissä lännessä. Kun kommodori antaa käskyn, he toimivat. Tällä kertaa käsky on tappaa Hermann Kermit Warm. Tehtävä vie veljekset Oregonista San Franciscoon ja kultakaivosvaltauksille. Matka tosin etenee hitaasti. Elin hevonen on kehnonlainen ja menettää vielä toisen silmänsäkin, Eli itse kärsii erilaisista onnettomuuksista ja sairauksista ja rakastuu vähän väliä, Charlie taas hidastaa matkaa ryyppäämisellään.

Tarinan kertoja on Eli, joka ei ole ihan tyypillisin westernsankari. Hän pohtii tappamisen moraalisia ongelmia, haaveilee tavallisesta elämästä, suree ylipainoaan ja innostuu hammashygieniasta. Isoveli Charlie on veljeksistä väkivaltaisempi ja vallanhimoisempi, vaikkei Elikaan epäröi tappamista tiukan paikan tullen. Matkallaan he tapaavat mitä eriskummallisempia henkilöitä, erilaisia vaikeuksia ja esteitä, mutta ovat silti erilaisuudestaan huolimatta tiimi.

Sistersin veljekset tuli luettua yhden päivän aikana ihan helposti. Kerronta on mukaansatempaava, kirja kokonaisuudessaan kiinnostava ja erilainen lukukokemus. Kirjan maailman on väkivaltainen ja karu, mutta silti tässä kirjassa on jotain sympaattista. Ainakin Eli Sisters.
1 kommentti:

  1. Minä aloitin tätä alkuviikosta, mutta jotenkin se ei onnistunut heti innostamaan, enkä saanut luettua pariakymmentä sivua enempää, ja kun eräpäiväkin meni jo, on pakko palauttaa nämä Sistersit kirjastoon lukematta. Jossain vaiheessa nappaan kirjan kyllä uudelleen mukaani, sillä uskon sen olevan hyvä.

    Ps. Sinulle on haaste blogissani!

    VastaaPoista