sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Sue Monk Kidd: Mehiläisten salaisuudet

Sue Monk Kidd: Mehiläisten salaisuudet. Bazar, 2005.
Alkuteos: The Secret Life of Bees, 2002.
Suomentanut: Helinä Kangas.


Ollaan USA:n etelävaltioissa 1960-luvulla. Lily Owens on 14-vuotias tyttö, joka on menettänyt äitinsä traagisesti lapsena. Suhde isään on vaikea, ja kun Lilystä huolehtinut kotiapulainen Rosaleen joutuu rotuerottelun vuoksi vaikeuksiin, Lily päättää karata yhdessä Rosaleenin kanssa.

Lilyn ja Rosaleen pakomatkaa ohjaa Lilyn äidin tavaroista löytynyt kuva Mustasta Madonnasta. Lily kaipaa kipeästi tietoa äidistään, ja kuvan ohjaamana kaksikko päätyy mehiläistilalle, jossa asuu sisaruskolmikko August, May ja June. Mehiläistilan naiset ovat kaikki värillisiä, ja omat ongelmansa aiheuttaa rotuerottelun aikakautena se, että valkoinen tyttö asuu värillisten naisten luona. Mehiläisten, hunajan ja lempeiden naisten luona asuessaan Lily kasvaa omaksi itsekseen ja pääsee perille myös äitiinsä liittyvistä salaisuuksista.

Kirja on herkkä ja kaunis kuvaus nuoren tytön kasvusta ja äidinkaipuusta. Se on kuvaus eri tavoilla vahvoista  naisista, jotka tukevat toisistaan. Mehiläisten surina tekee tunnelmasta jopa taianomaisen salaperäisen, vaikka  realismin puolella kirjassa pysytäänkin. Rotukysymyksetkin nousevat esiin, eletäänhän kansalaisoikeuslain aikaa Yhdysvaltojen etelävalloissa.

3 kommenttia:

 1. Tämä on yksi kaikkien aikojen suosikkikirjoistani. Kiva, että sinäkin tykkäsit :).

  VastaaPoista
 2. Minä aloitin tämän juuri eilen illalla! Tykkäsin hirveästi tästä elokuvana ja olen melko varma siitä, että pidän kirjastakin. Alku ainakin on lupaava:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tästä on tehty elokuvakin! Ajattelinkin lukiessani, että tämä taipuisi hyvin elokuvan muotoon.

   Poista