torstai 7. kesäkuuta 2012

Seita Parkkola & Niina Repo: Susitosi

WSOY, 2001.

Seita Parkkola ja Niina Repo ovat kirjoittaneet yhdessä useammankin nuortenkirjan. Ensimmäinen yhteistuotanto on Susitosi.

Kirjoittajien tapaan päähenkilöitäkin on kaksi. Laura ja Karina tutustuvat toisiinsa sanataidekurssilla. Kummallakin on omia ongelmia ihmissuhteiden kanssa, ja pian he ystävystyvät. Karina lähtee liftaamaan kohti Sodankylän elokuvafestivaaleja, ja tytöt pitävät matkan aikana yhteyttä toisiinsa sähköpostitse. Pian tapahtumat muuttuvat yhä merkillisimmiksi, keskiössä tuntuvat pyörivät Lauran onneton ihastus Aleksi ja Karinan ystävän matkalle mukaan tuoma salaperäinen Juuso.

Susitosi on aluksi lähinnä nuorten ihmissuhdesotkuja. Ihastuksia ja petollisia ystäviä ja särkyneitä sydämiä. Pian kuitenkin tunnelma muuttuu ja tarina alkaa saada yhä jännittävämpiä, jopa yliluonnollisia sävyjä. Loppuun säästyy ihan ovela käänne, vaikken ollutkaan ihan varma, pidinkö siitä. Koska en loppua halua paljastaa, en nyt analysoi sitä sen tarkemmin.

Susitosi on oikein kelpo nuortenkirja, jota voisi suositella jännitystä ja ihmissuhdekuvioita kaipaavalle nuorelle lukijalle. Ihmissuhteissa nousevat romanttisten suhteiden lisäksi tärkeiksi tai tärkeimmiksi ystävyyssuhteet. Oletin kuitenkin, että tyttöjen kirjoittamisharrastus olisi noussut enemmänkin esiin. Nyt se on jotenkin puolivälissä: sitä nostetaan jonkin verran, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi, jotta se olisi juonen kannalta erityisen merkittävä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti