maanantai 18. kesäkuuta 2012

Hanna Marjut Marttila: Filmi poikki!

"Mutta tätä ei tietenkään usko kukaan - että mä olen opiskellut kaikkia näitä elokuva-asioita ihan itsekseni aika monesta kirjasta - koska aina ajatellaan, että sellaisessa yöaktivistiperheessä, jossa arkielämänhallinta on usein kateissa, ei yksikään perheenjäsentorvelo voi opiskella elokuva-alaa eikä ylipäätään yhtään mitään alaa, koska kaikki sellaisten perheiden jäsenet ovat aina ja iankaikkisesti onnettomia luusereita.
Ylipäätään kaikki ennakkokäsitykset saa mut todella ärsyyntyneeksi ja epäystävällismieliseksi."

Hanna Marjut Marttila: Filmi Poikki! Ensi-ilta tänään torstaina. Otava, 2007.

Vanhemmat pitkäaikaistyöttömiä ja alkoholisteja, sosiaalityöntekijät ja perheneuvojat tuttuja jo lapsuudesta asti, 16-vuotias sisko jo toista kertaa raskaana - 15-vuotiaan Torstain elämässä moni palikka on pois paikaltaan. Tästä saisi aika ankean alkoholistiperhekuvauksen, mutta Hanna Marjut Marttilan nuortenkirja Filmi poikki on jotain muuta. Tarina on valoisa ja jopa hilpeä, kuitenkaan yhtään kaunistelematta elämän ikäviä puolia. Ihmisessä on monia puolia, oli hän tilastollisesti miten  syrjäytynyt tahansa.

Torstai rakastaa elokuvia ja haaveilee elokuvaohjaajan urasta. Elämä on hänelle filminauhaa, tosin ohjaaja ja käsikirjoittaja ovat välillä aika surkeita. Välillä tekisi mieli huutaa Filmi poikki! Varsinkin kun 16-vuotias Tarina-sisko kertoo veljelleen olevansa taas raskaana, perheen hauras tasapaino uhkaa särkyä. Isä on masentunut ja makaa puhumatta sohvalla, molemmat vanhemmat alkoholisteja, jotka kuitenkin sinnittelevät ottamalla maanantaiaamuisin antabusin, jolloin he voivat juoda vain perjantaisin. kun luottoperheneuvoja Liisakin on sairauslomalla, Torstai ja Tarina joutuvat itse suunnittelemaan, miten tästä pulasta taas selvitään.

Oli todella virkistävää lukea erilainen kuvaus syrjäytyneistä nuorista. Tässä ei säälitellä eikä voivotella, eikä litistetä ihmisiä yksipuoleisilla leimoilla. Perhe on perhe, vaikka se onkin "yöaktivistikiitäjäperhe".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti