tiistai 5. kesäkuuta 2012

Anne B. Ragde: Vihreät niityt

Tammi, 2009. 
Norjankielinen alkuteos Ligge i grønne enger, 2007.
Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen.

Vihreät niityt päättää Anne B. Ragden trilogian Neshovin suvusta ja sukutilasta. Edelliset osat olivat Berliininpoppelit ja Erakkoravut. Tässä kohti varoitus: trilogian lopusta on vaikea kirjoittaa paljastamatta jotain edellisten kirjojen juonenkäänteistä, joten jos pelkäät juonipaljastuksia, kannattaa lopettaa lukeminen tähän.

Kirja jatkaa taas suoraan edellisen kirjan lopusta. Torunn löytää isänsä kuolleena sikalasta. Tila siirtyy nyt Torunnille, joka jää hoitamaan sitä ja vanhaa isoisää apunaan lomittaja Kai Roger, joka haluaisi olla Torunnille muutakin kuin pelkkä tilapäisapu. Torunn syyttää itseään isänsä kuolemasta ja masentuu ja ahdistuu vastuun alla. Sedistä ei juuri ole apua. He suunnittelevat kyllä erilaisia tapoja olla mukana tilan toiminnassa. Erlend ja Krumme haluaisivat remontoida  tilan vanhat rehusiilot loma-asunnoiksi, Margido suunnittelee arkkuvaraston perustamista Neshovin latoon. Kuitenkin heiltä kaikilta jää huomaamatta Torunnin todellinen tila ja tarjoamatta se ihan konkreettinen apu.

Tässä kirjassa on paljon surullisia sävyjä ja lopussakaan ei ole kaikki hyvin -tilannetta, mutta hieno päätös se silti tälle sarjalle on. Tämä tarinan päähenkilö taitaa muuten lopulta olla se Neshovin tila, sen tarinaahan tässä kerrotaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti