perjantai 11. toukokuuta 2012

Rajaa Alsanea: Riadin tytöt

Atena, 2008.
Arabiankielinen alkuteos: Banat al-Riyad, 2005.
Englanninkielinen teos: Girls of Riyadh. 
Suomentanut Sampsa Peltonen. 

Saudiarabialaista chick litiä? Sinkkuelämää Riadissa? Teos kuulosti lupaavalta. Riadin tytöt on Rajaa Alsanean esikoisteos, ja mielestäni on hienoa, että naisten hömppäkirjallisuus voi olla uraauurtava teos. Tyylilajiltaan tämä on tosiaan ihan chick litiä. Neljä nuorta ystävystä, jotka haaveilevat siitä oikeasta ja avioliitosta ja viettävät melko ylellistä elämää. Shoppailuakin harrastetaan. Erikoisen tästä kirjasta tekee tietenkin se, että se sijoittuu Saudi-Arabiaan, jossa noudatetaan tiukasti islamilaista lakia ja naisen asema on hyvin tiukasti rajattu. Naiset eivät saa mm. ajaa autoa, eivätkä päättää itsenäisesti omista asioistaan, vaan päättäjä on miespuolinen huoltaja. Naiset ja miehet eivät saa julkisesti olla keskenään tekemisissä, jolleivät ole sukua. Lakia sovelletaan myös ulkomaalaisiin. Tämä kirja oli aluksi Saudi-Arabiassa kielletty, sillä se kertoo nuorten saudinaisten elämästä ja arjesta nuoren saudinaisen kirjoittamana.

Kirjan rakenne on myös hieman erilainen. Kehystarinana on sähköpostilista, jonne tuntematon kirjoittaja lähettelee joka perjantai viestejä, joissa kertoo ystäviensä elämästä. Viestit hän aloittaa yleensä lainauksella esimerkiksi arabialaisesta kirjallisuudesta tai Koraanista, mutta on lainausten joukossa länsimaisiakin kirjoittajia, kuten Neil Gaiman. Aloituksissa kertoja myös usein kommentoi saamaansa palautetta. Minä pidin näistä viesteistä, ne kommentoivat mielestäni hauskasti tarinaa ja toivat myös esille erilaisia näkökulmia. Parasta antia kirjassa on Saudi-Arabian kulttuurin kuvaus. Varsinkin se, että sitä kuvataan sisältä päin. Kirja sisältää yhteiskuntakritiikkiäkin naisen asemasta, mutta silti se ei ole pelkkää ongelmakimppujen kuvausta. Hyvin tulee esille muun muassa tietokoneiden ja puhelimien tärkeys: koska tapaaminen julkisesti on rajoitettua, miesten ja naisten välinen kanssakäyminen tapahtuu pitkälti puhelimella tai netissä. Internethän oli muuten myös arabimaiden kansannousuissa merkittävä tekijä.

Kirjassa tulee esille monta epäkohtaa naisten asemassa. Mies voi erota vaimostaan vain ilmoittamalla asiasta, mutta nainen on se, joka kantaa avioerosta sosiaalisen stigman, vaikka syy eroon olisi ollut täysin miehessä. Sivyespoliisin pidättämäksi saattaa joutua, jos käy kahvila jonkun muun kuin sukulaismiehensä kanssa. Ulkomailla voi olla vapaampi. Lentokoneen vessassa vaihdetaan länsimaisiin vaatteisiin, palatessa taas pukeudutaan peittävään abayaan. Pukeutumiskoodisto koskee tosin myös miehiä, hekin vaihtavat lentokoneessa paluumatkalla pukunsa ja solmionsa perinteisiin vaatteisiin. Naisen asioista päättää isä tai joku miespuolinen sukulainen, avioliiton jälkeen aviomies.

Tarina ei minua niin imaissut mukaansa. Neljän naisen tarinasta puuttui mielestäni draamallista jännitettä, vaikka heille paljon tapahtuikin. Olisin kaivannut heistä myös selkeämmin omia "tyyppejään". Nyt parhaiten erottuu Michelle, joka on itsenäinen ja nelikon rohkein, ja ahdistuu Saudi-Arabian tiukoista säännöistä. Lamis vaikuttaa järkevimmältä, mutta ehkä sen vuoksi kerronnallisesti vähän tylsältä. Sadim ripustautuu miehiin ja yrittää olla rakkailleen kaikin tavoin mieliksi, mutta joutuu aina uudestaan pettymään pettureihin. Gamrasta menee kirjan alussa naimisiin, mutta saa pian huomata olevansa vain kulissivaimo miehelle, jonka oikeaa rakastettua miehen suku ei hyväksynyt.

Näistä kaunokirjallisista puutteistaan huolimatta kirja on lukemisen arvoinen. Kulttuuritietoutta Saudi-Arabiasta, naisnäkökulmasta, kevyen viihdyttävästi. Erityisen hienoa on, että tämä kirja on innostanut ja rohkaissut Saudi-Arabiassa myös muita naisia kirjoittamaan.

3 kommenttia:

 1. Juuri nappasin tämän kirjastosta mukaani! Muistan kyllä, että tästä oli juttuja lehdissä kun suomennos ilmestyi, ja silloin jo ajattelin, että tuo pitää lukea. Unohtui sitten muiden kirjojen jalkoihin... Mutta joskus lähiaikoina lopultakin tartun tähän myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hauskaa! Haluan kuulla sitten, mitä sinä pidit.

   Poista
 2. Tämä pitää muistaa, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Sähköpostikehyskertomus epäilyttäisi, mutta kiva jos pidit siitä.

  VastaaPoista