tiistai 1. toukokuuta 2012

Kathryn Stockett: Piiat

Kathryn Stockett: Piiat, WSOY, 2010.
Englanninkielinen alkuteos The Help, 2009.
Suomentanut Laura Beck.

Skeeter on vähän päälle parikymppinen nuori nainen 1960-luvun Mississipissä. Hänen isällään on puuvillaplantaasi, äiti taas suree sitä, että naiseksi epätavallisen pitkä Skeeter ei ole saanut aviomiestä. Skeeter itselleen aviomiehen metsästys ja bridgenpeluu eivät aivan riitä, hän haluaisi kirjoittaa. Kirjallista uraansa edistääkseen hän saa idean kirjasta, jossa kerrotaan mustien kotiapulaisten elämästä heidän omasta näkökulmastaan. Tämä on rajoja rikkova ajatus 1960-luvun Mississipissä, jossa rotuerottelu elää vahvana. Mustien ja valkoisten elämänpiiri on tarkasti eroteltu käymälöitä myöten. Kirjaprojekti onkin toteutettava mahdollisimman salaisesti, sillä se aiheuttaa vaaraa sekä Skeeterin haastattelemille kotiapulaisille että hänelle itselleen.

Tärkeimmät Skeeterin haastateltavista ovat hänen ystävänsä kotiapulainen Aibileen ja tämän suorasukainen ystävä Minny.  Nämä kolme erilaista naista ovat kertojina kirjassa, antaen kukin hieman omanlaisensa näkökulman asiaan. Vaikka naiset suhtautuvat aluksi epäröiden Skeeterin kirjaprojektiin, siitä tulee pikku hiljaa heillekin tärkeä. Helpolla kukaan heistä ei silti pääse.

Piiat on viihdyttävästi ja hauskasti kirjoitettu kirja, joka käsittelee tärkeitä asioita. Viihdyttävä tyyli vetäisee mukaansa, mutta ei kuitenkaan lipsahda hömpän puolelle. Osa henkilöhahmoista on melko yksioikoisia, kuten kirjan pääpahis, Hilly, joka on suorastaan kammottava tyyppi. Vaikka kirjassa on yritetty välillä rikkoakin tätä hyvä-paha-jaottelua, ei siltä täysin ole vältytty. Mutta siitä viis, tämä oli aivan mainio lukuromaani, joka liikutti, viihdytti ja nauratti. Mainio teos, joka antaa myös toivoa siitä, että maailmaa voi ehkä ainakin pieneltä osin muuttaa paremmaksi paikaksi.


3 kommenttia:

 1. Minäkin pidin tästä teoksesta kovasti. Mainio lukuromaani, kuten sanoit! :)

  VastaaPoista
 2. Kiva, että luit tämän ja tykkäsitkin :) Minä ihastuin tähän valtavasti ja toivon kovasti, että Stockett kirjoittaisi pian uuden kirjan. Hmmm, pitääkin googlettaa saman tien, jos vaikka jotain löytyisi jo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Stockettilta lukisin minäkin mielelläni lisää kirjoja.

   Poista