maanantai 21. toukokuuta 2012

Hilja Valtonen: Ruskapäiviä

Otava, 1975.

Kaipasin kepeää, hauskaa ja hieman romanttista lukemista. Hilja Valtosta. Vaimokkeen, Hätävaran ja Nuoren opettajattaren varaventtiilin voi toki lukea aina uudestaan, mutta kirjaston hyllystä löytyi myös yksi ennestään tuntematon Valtonen, Ruskapäiviä.

Aluksi yllätyin: päähenkilö ei olekaan tomera nuori nainen, vaan tomera eläkeläisneiti. Sitten älysin katsoa ilmestymisvuotta ja luin myös kirjan nimen uudestaan. Ruskapäiviä ei viitannutkaan syksyyn kirjaimellisesti vaan kuvannoillisesti. Ruskapäiviä on ainakin nopean googlettamisen perusteella myös Valtosen viimeinen romaani.

Päähenkilö on eläkkeelle jäänyt kansakoulunopettaja, neiti Elida Aprakka, tutuille Elli-mummi tai Ellu. Kerrostalon ylimmässä kerroksessa asuva 75-vuotias neiti on kuitenkin yhtä pirteä tapaus kuin Valtosen nuoremmatkin sankarittaret. Oikeastaan Elli on sellainen, jollaiseksi Valtosen nuorempien sankarittarien voisi kuvitella ikääntyvän.

Myös muut kerrostalon asukkaat tulevat tutuksi, erityisesti kahdeksanvuotias teräväkielinen ministerinalku AKK eli Anna-Kaisa Kärpänen ja alakerran kärttyisä Ida-rouva, Ellin vanha koulutoveri. Ellin luokse muuttaa myös nuori Heli, joka on karannut rikkaiden vanhempiensa luota alettuaan odottaa aviotonta lasta. Kerrostalon asukkaiden elämän lisäksi palataan usein Ellin lapsuuden ja nuoruuden muistoihin. Vaikka vanhanpiian elämä monesta näyttääkin päällepäin tylsältä, on Ellilläkin ollut omat pienet romanssinsa.

Ruskapäiviä on Valtosen tapaan pirteä ja oivaltava. Naiset eivät ole pelkkiä miesten jatkeita, vaan itsenäisiä ja yksikseenkin toimeentulevia yksilöitä. Ihailin kovasti myös Ellin elämänasennetta. Hänen elämässään oli ollut paljon sellaistakin, josta olisi voinut tulla katkeraksi, mutta Elli oli kuitenkin melko tyytyväinen elämäänsä, sekä menneeseen että nykyiseen. AKK oli myös mainio hahmo, ja hänen yhteenottonsa Ida-rouvan kanssa oli suorastaan herkullisia.

1 kommentti:

  1. Blogissani on sinulle haaste :)

    http://sininenlinna.blogspot.com/2012/05/2-x-11-kysymysta.html

    VastaaPoista