maanantai 2. huhtikuuta 2012

Pauli Kohelo: Ohessa tilinumeroni

Siltala, 2008.

Viikonlopun piristys oli Pauli Kohelon Ohessa tilinumeroni. Tämä "ristijärveläisen metsurin esikoisteos" irvailee elämäntapaoppaille ja maailmaa syleilevälle kevytfilosofialle. Paulo Coelho (johon salanimi Pauli Kohelo tietysti viittaa) on jäänyt minulta syvemmin tutustumatta, mutta oli tämä hauska näinkin. Vastasi aika hyvin sitä mielikuvaa, miksi en niitä Paulo Coelhon kirjoja ole lukenut. Paitsi Alkemistia olen vähän silmäillyt, mutta en jaksanut ottaa luettavaksi.

Takakansitekstin mukaan "rajoja rikkova teos on saman aikaan sekä Graalin malja että iso tuoppi." Tämä kuvaus sopii hyvin, sillä kirjassa hypätään sujuvasti ylevästä maailmanhengen olemuksesta aivan arkisiin asioihin.   Lukujen sekaan on sijoitettu myös mietelmiä, jotka ovat mielestäni kirjan hauskinta antia. Tässä näyte:

"Tule siksi mikä olet.
Ole se mikä olet.
Pysy sellaisena kuin olet.
Tai tule sellaiseksi kuin minä.
Minä nimittäin olen.
Ole sinäkin.
Tule minun maailmaani, se on eheä.
Mutta älä nyt siihen istu, se on varattu Paulalle."

Hihitystä aiheuttivat myös lukujen nimet: "Rakkaus, tuo sielun sandaali jossa hiekka niin usein hiertää" tai  "Puutarha on minuutemme lannoitettu versio".

Kirja on pieni ja ohut, ja ei tämä vitsi ehkä pidempään olisi kantanutkaan. Tällaisena kuitenkin erittäin piristävä. Salanimen taakse kätkeytyväksi kirjailijaksi on arvailtu muuten ainakin Kari Hotakaista, ja kyllä tässä paljon hotakaismaista oli.

Niin, ja oikeastaan minulla ei ole mitään elämäntapaoppaita vastaan, vaikka Coelhoon en olekaan tutustunut. Itse asiassa minusta niitä on melko mukava lukea.

2 kommenttia:

 1. Heh, kuulostaa kirjalta, josta voisin hyvinkin pitää, sillä Paolo Coelho ylittää ärsytyskynnykseni niin että vilahtaa.

  Löysin blogisi vasta, selailtuani huomaan, että olet lukenut paljon sellaista, mikä minuakin kiinnostaa. Ryhdyinpä siis seuraajaksesi. Kiitos blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että löysit tänne ja ryhdyit vielä seuraajaksikin! Kävin vastavierailulla tutustamassa blogiisi, kiinnostavaa luettavaa löytyi sieltäkin.

   Poista