maanantai 23. huhtikuuta 2012

Laura Gustafsson: Huorasatu

Laura Gustafsson: Huorasatu. Into, 2011.

Huh, olipahan lukukokemus. Herkkävatsaisille en suosittele. En oikein edes osaa sanoa pidinkö tästä kirjasta vai en (toisaalta ja toisaalta), mutta erilainen lukukokemus tämä oli. Hilpeä ja kamala yhtäaikaa.

Juonesta en edes osaa kertoa, kirjassa tapahtuu vaikka mitä. Mukana on suuri joukko antiikin taruhahmoja ja muita sekä myyteistä, tarinoista että populaarikulttuurista tuttuja hahmoja. Kirja suorastaan pursuilee intertekstuaalisuutta. Tavallisista ihmisistä (ainakin aluksi tavallisista) mukana ovat kämppikset Milla ja Kalla, jotka olosuhteiden vuoksi päättävät tienata elantonsa prostituutiolla. Näistä Milla on vahvempi hahmo, hän valitsee ammattinsa vapaaehtoisesti ja pitää sitä työnä muitten joukossa. Kalla päätyy ammattiinsa raiskauksen jälkeen ja olosuhteiden pakosta. Hän on hahmona muutenkin haavoittuvaisempi ja alistuvampi.

Tässä kirjassa kaikki vedetään (tarkoituksella) yli. Vauhti on huima, välillä nokkeluus on vaarassa lipsahtaa nokkeloinnin puolelle. Kirjassa on runsaasti myös absurdin liioiteltua ja kamalaa väkivaltaa. Kidutusmurhaan saatetaan päätyä vain siksi, että joku ärsyttää ja sattuu olemaan alemmassa asemassa. Kielenkäyttö on kaikinpuolin ronskia.

Kirjassa ollaan heikompien puolella: naisten, lasten, eläinten ja pätkätyöläisten. Ja pahiksille eli Patriarkaatille maksetaan oikein kunnolla takaisin. Tämän kirjan tyylilajia voisi nimittää vaikka överiparodiaksi.

Yksityiskohta: Jokainen luku alkaa kömpelönkuuloisella runolla. Ihmettelin näitä aluksi, ennen kuin tajusin, että nehän ovat tunnettujen biisien sanoja suomeksi käännettynä! Tunnistatteko tämän lainauksen kirjasta?

Nää saappaat sopii kävelyyn, 
ja just niin niil tehdäänki. 
Ja joku päivä näil saappailla
kävellään sun ylitses.


Kiitämme: intoa, vauhtia, erilaisuutta, intertekstuaalisuutta, sanomisen paloa. 
Moitimme: Hätkäyttäminen tuntuu välillä itsetarkoitukselta. Hieman liian raju kirja tällaiselle kaunosielulle. 

2 kommenttia:

  1. Jes, juuri tuli kirjastosta viesti, että Huorasadun varausjono on lyhentynyt siinä määrin, että on tullut minun vuoroni hakea se luettavakseni! Katsotaan miten tämän mimmin käy... vauhtia kyllä ainakin kaipaan tällä hetkellä kaikenlaisen haahuilun päälle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä vauhtia tosiaan riittää. Hauskoja lukuhetkiä!

      Poista