tiistai 10. huhtikuuta 2012

Jari Järvelä: Zombie

Tammi, 2010.

A on vastoin tahtoaan joutunut muuttamaan Ylämaahan, Suomeen, kodistaan Alamaasta, Sisiliasta. A on urheilutoimittaja, jonka virhe oli arvostella jalkapalloilijaa, jolla oli vaikutusvaltaisia ystäviä. A karkoitetaan kostoksi Suomeen, Sisiliaan paluusta seuraisi kuolema. Suomessa A päätyy töihin pizzeriaan, jonka omista Don Juho leikkii mafiakliseillä. Pizzeriasta löytyy myös nainen, Iiris. Kuolinviesti kotoa saa A:n kuitenkin palaamaan talaisin Palermon oman kuoleman uhallakin.

Zombie kertoo kulttuurieroista. Vastakkain ovat kylmä Suomi ja kuuma Italia. Vastakkain ovat myös elämä ja kuolema. Teos jakautuu rakenteellisesti kahteen osaan: ensimmäinen osa sijoittuu Suomeen, jälkimmäinen Italiaan. Suomeen sijoittuvassa osassa kaikkien lukujen nimi on Elämä, Italiassa Kuolema. Tämä suorastaan alleviivaa ristiriitaa: Suomessa A eli Angelo on hengissä, mutta hän tuntee itsensä eläväksi kuolleeksi, zombieksi. Suomi on kylmä, harmaa, järjestelmällinen maa, jossa ihmiset eristäytyvät muista. Sisiliaan Angelo palaa oman kuolemanvaaransa tiedostaen, mutta siellä on elämä, joka kiertyy yhteen kuoleman kanssa. Maiden eroa korostetaan kerronnassa muutenkin. Ensimmäisessä osassa on ulkopuolinen kertoja, toisessa osassa Angelo on minäkertojana. Ensimmäisessä osassa päähenkilöä nimitetään vain A:ksi, toisessa osassa on käytössä koko nimi.

Rinnastuksia riittää. Ylämaassa leikitään sotaa kuula-aseilla, Alamaassa ainoa syy kantaa asetta on, että sitä ihan oikeasti käytetään. Myös suhtautuminen kuolemaan eroaa. Ylämaassa kuolema on työnnetty jonnekin kauas, pois tietoisuudesta. Angelo on vierailemassa Iiriksen vanhempien luona, kun naapuritalon edessä on ruumisauto.

" Eikö niitä hävetä ollenkaan? isä sanoi. - - 
Mutta jos kuolee yllättäen, A sanoi.
Mitä se sanoo? isä ärähti. Iiris suomensi.
Mitä yllättäen? Tuolla oltiin sairaita pitkään. Syöpä. Se kuoli tahallaan täällä. Laskepa huviksesi kuinka monen talon ikkunasta näkee tuon ruumisauton. Jos sulla olisi lapsi, olisiko kiva leikkiä sellaisen talon vieressä, jossa makaa kuolemansairas?
Missä sen olisi pitänyt kuolla? A kysyi.
Muualla."


Sisiliassa kuolema on taas läsnä jokapuolella. Perheet tekevät retkiä katakombeihin, joissa on esillä muumioituneita merkkihenkilöitä. Kuolleita käydään tervehtimässä kuin ystäviä.

Mielenkiintoisia lukea ovat myös Angelon havainnot uudesta kotimaastaan. Omaa kulttuuria on hauska katsoa toisesta näkövinkkelistä. Esimerkiksi liikennekulttuurin erilaisuus on kuvattu oivallisesti. En tiedä oliko tämä kirja tarkoitettu hauskaksi, mutta ainakin minulle siinä oli paljon mustaa huumoria, vaikka myös jonkinlaista runollista kauneutta.

Tämä kirja oli kokonaisuutena mukava tuttavuus. Nopealukuinen ja ihan mielenkiintoinen, vaikkei valtavia ihastumiselämyksiä aiheuttanutkaan. Jari Järvelä oli kirjailijana minulle aivan uusi nimi, vaikka on hän näköjään ollut Finlandia-ehdokkaanakin pariin otteeseen ja julkaissut aika paljonkin. Tämä kirja päätyi luettavakseni, koska yksi oppilas teki siitä esitelmän ja halusin itsekin tutustua kirjaan. Saatanpa joskus tarttua johonkin toiseenkin kirjailijan kirjaan.


2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä, minusta tämä on yksi parhaista suomalaisen kirjoittamista Italia-kuvauksista ja koitan itsekin blogata siitä jotain. Sinun blogisi on melkein vaarallinen, liian paljon hyviä lukuvinkkejä :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa mukava lukea sinunkin mietteitäsi tästä kirjasta. Ja hauskaa, jos olet löytänyt lukuvinkkejä! :)

      Poista