torstai 12. huhtikuuta 2012

Fables 1 & 3: Legends in Exile & Storybook Love

Willingham, Medina, Leialoha & Hamilton: Fables 1: Legends in Exile. Vertigo, 2002.
Willingham, Buckingham & Leialoha: Fables 3: Storybook Love. Vertigo, 2004.


Ihana blogimaailma. Silmiini osui vähän aikaa sitten Booksyn kirjoitus Fables-sarjakuvista, jotka vaikuttivat kiinnostavilta. Niitä löytyi kirjastostakin, joten luin sitten eilisen illan ja yön niitä. Koukussa ollaan. Luin albumit Legends in Exile ja Storybook Love, eli ensimmäisen ja kolmannen. Mielellään olisin edennyt järjestyksessä, mutta kakkosalbumi oli lainassa, enkä malttanut odottaa.

Nämä sarjakuvat kertovat satuhahmoista (Fables), jotka ovat joutuneet pakenemaan omasta maailmastaan tänne meidän maailmaamme. Satuhahmot yrittävät elää huomaamatonta elämää omassa Fabletown-yhteisössään. Hahmoissa on juuri sopivasti sekä perinteestä tuttua että mukavasti uuteen muotoon väännettyä, että ne ovat kiinnostavia. Keskeisiksi ainakin näissä ensimmäisissä nousivat Snow White, joka toimii Fabletownin apulaispormestarina, ja Iso Paha Susi eli Bigby Wolf, joka on satuhahmoyhteisön seriffi. Kiinnostava oli myös Prinssi Uljas (Prince Charming), näissä tarinoissa narsistinen naistenmies, oikea auervaara.

Myös juoni toimii. En ole pitkään aikaan lukenut mitään, joka olisi saanut minut luopumaan yöunista, mutta nämä veivät mukanaan. Eniten kuitenkin nautin siitä viittausten bongailusta. Lumikit, tuhkimot ja ruususet ovat aika selviä, mutta mukana on paljon suomalaisessa kulttuurissa kasvaneelle vieraampaakin. Esimerkiksi Boy Blue ja King Cole ovat englantilaisten lastenlorujen hahmoja. Vaikka niitä löytyy suomeksikin Hanhiemon iloisesta lippaasta (Hoi poika sinipaitainen, hoi poika sinihousuinen...), ei yhteys tullut heti mieleen ilman Googlen apua.

En ole lukenut mitenkään älyttömästi sarjakuvia varsinkaan näin aikuisena, mutta viime aikoina olen alkanut vähän innostua taas niistä. Varsinkin tällaisistä pitkän tarinan sarjakuvista. Kivaa löytää uusia lukumaailmoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti