perjantai 17. helmikuuta 2012

W. Somerset Maugham: Näyttelijätär

Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1977.
Alkuteos Theatre 1937. Suomentanut J. A. Hollo
Ilmestynyt ensimmäisen kerran suomen kielellä Otavan kustantamana 1951.


Ensimmäinen kuva tässä blogissa!
Maughamin Näyttelijätär kertoo Julia Lambertistä, loistavan uran luoneesta keski-ikäisestä näyttelijättärestä. Juliaa pidetään Englannin parhaana näyttelijänä. Hän on jo nuorena mennyt naimisiin kauniin Michael Gosselyn kanssa. Vaikka heidän avioliitostaan intohimo onkin kadonnut aikoja sitten, ystävyys ja yhteistyö toimivat edelleen. Michael on menestynyt erinomaisesti ohjaajana. Heillä on myös melkein aikuinen poika, Roger. Eräänä päivänä Michael tuo Juliaa tapaaman nuoren kirjanpitäjän, Tom Fennellin. Tom on aivan tavallinen, vähän keikarimainen nuori mies. Hieman odottamatta Tomin ja Julian välille syntyy kiihkeä rakkaussuhde.

Kirjassa kuvataan taitavasti Julian mielenliikkeitä ja persoonaa. Hän on todellakin näyttelijä sormenpäitään myöten: kaikessa elämässään hän melkein huomaamattaan näyttelee, valitsee roolinsa jota kenellekin esittää.

"Sinä et erota toisistaan totuutta ja teeskentelyä. Et lakkaa koskaan näyttelemästä. Se on sinun toinen luontosi. Sinä näyttelet, kun täällä on vieraita. Näyttelet palvelijoille, näyttelet isälle, näyttelet minulle. Minulle sinä  esität hellän, suvaitsevan, kuuluisan äidin osaa. Sinua ei ole sinä olet olemassa vain lukemattomissa esittämissäsi rooleissa."

Näyttämön maailma kiehtoo minua, joten teatterimaailman ja näyttelemisen kuvauksia oli viehättävä lukea. Juoni ei heti imaissut minua mukaansa, mutta aika pian sen teki viehättävän ironinen kerrontatyyli. Kerronta seuraa Julian näkökulmaa, mutta sen antama kuva Juliasta vaihtelee: välillä nuorempaan mieheen hullaantunut vanhentuva näyttelijätär tuntuu säälittävältä, välillä hän tihkuu voimaa ja itsevarmuutta.

Julian todellisuus on näyttelemistä ja hän itse koostuu erilaisista rooleista joita hän esittää. Eikö tämä tavallaan pidä paikkaansa meidän kaikkien kohdalla? Meillä on eri rooleja, joissa toimimme eri tavalla. Otamme käyttöön eri puolia itsestämme eri tilanteissa, opettelemmekin toimimaan tietyssä tilanteessa.  Mutta luommeko kuvaa itsestämme - tai itseämme - sen mukaan mitä haluamme muiden meissä näkevän vai sen mukaan mitä he haluavat nähdä meissä? Muokkaavatko meitä enemmän muiden odotukset vai omat odotuksemme?

Lukuelämyksenä Näyttelijätär oli mielenkiintoinen, vaikka sen lukeminen muutamaan otteeseen tuntuikin takkuilevan suhteellisen vähäisestä sivumäärästä huolimatta. Oli hauskaa tarttua hieman vanhempaan kirjaan, josta ei tiennyt ennakkoon yhtään mitään. Tämä kirja ajautui luettavakseni muuten bookcrossingin kautta.

Niin, ja on tästä ilmeisesti tehty myös elokuva, Being Julia (2004).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti