sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Kat Falls: Veden alla

Alkuteos Dark Life, 2010. Suomentanut Arja Gothoni.


Veden alla on nuortenkirja, joka sijoittuu ekokatastrofin jälkeiseen tulevaisuuteen. Meren pinta on noussut ja suuri osa maan pinnasta peittynyt meren alle. Maan päällä asutaan ahtaasti, tila on arvokkainta mitä voi kuvitella. Osa ihmisistä on kuitenkin muuttanut veden alle ja perustanut sinne siirtokunnan. Meren pohjassa on maatiloja, joissa viljellään suurin osa ravinnosta. Siellä on myös tilaa olla ja elää. Hankaluuksia ja pelkoa aiheuttaa krottiliiga, lainsuojattomien joukko. 

Ty on 15-vuotias poika, ensimmäinen ihminen joka on syntynyt veden alla. Tarina alkaa, kun Ty kohtaa Gemman, pinnalta kotoisin olevan tytön, joka on tullut etsimään veljeään. Nuoret joutuvat Gemman veljeä etsiessään tapahtumien pyörteisiin, jotka muuttavat lopulta koko vedenalaista yhteisöä. 

Veden alla syntyneille tai kasvaneille lapsille huhutaan veden paineen vaikutuksesta kehittyneen hämäränlahjoja, erikoisia kykyjä. Ty kieltää jyrkästi niiden olemassaolon Gemman kysyessä, mutta hämäränlahjoilla on oma merkittävä roolinsa tarinan kannalta. 

Kirja on hyvin mukaansa tempaava. Toiminta alkaa vauhdikkaana heti ensimmäisiltä sivuilta eikä kovin montaa tyyntä hetkeä sen jälkeen ole. Siitä huolimatta mukaan mahtuu ihastuttavaa merenalaisen maailman kuvausta ja herttainen rakkaustarina. Takakansitekstissä korostetaan rakkaustarinaa ja kirja vaikuttaa enemmän tytöille suunnatuilta, mutta lopulta se ei ole kovin imelä ja vauhdikkuutensa takia saattaisi upota myös moniin poikiin. Kyseessä on enemmän seikkailukertomus kuin rakkaustarina. Ekokatastrofi ja sen seuraukset on kuvattu mielenkiintoisesti, mutta niissä ei kuitenkaan vellota tai ahdistuta. Merenpinta on noussut, maan päällä on vähän tilaa ja UV-säteily korventaa maan päällä asuvia, mutta ihminen on myös keksinyt ratkaisuja näihin ongelmiin. Varsinaista ekosaarnaa kirjassa ei ole, vaikka näitä asioita sivutaankin. Huomio keskittyy enemmän siihen, kuinka upea ja siisti uusi vedenalainen maailma on. Hämäränlahjat tuovat mukaan eräänlaisen supersankarivirityksen. Pohjimmiltaan kirjan keskeisin teema on nuortenkirjoille tyypillinen (ja hyvä): erilaisuus ja itsensä hyväksyminen. 

Tykkäsin tästä kirjasta kovasti. Tarina oli mukaansa tempaava, miljöö kiehtova, teksti nopealukuista. Hyvä nuortenkirja, josta aikuinenkin nauttii. Kansiliepeiden mukaan tästä on tekeillä elokuva, ja tarina onkin niin visuaalinen ja myös juoneltaan tiivis, että se taipuu varmasti hyvin elokuvaksi. Toinen hauska yksityiskohta kansiliepeistä: lehtien arvioiden sijasta niihin oli painettu kirjallisuusblogien arvioita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti