keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Reko ja Tina Lundán: Viikkoja, kuukausia

On vaikeaa oikeastaan sanoa tästä kirjasta mitään. Paitsi tämä: lue se!

Viikkoja, kuukausia on romaani, mutta sitä on vaikea sellaisena lukea. Se kertoo perheestä, jonka kirjailija-ohjaajaisä sairastuu vakavasti, häneltä löydetään aivokasvain. Teksti etenee vuorotellen miehen ja vaimon kertomana, päiväkirjanomaisesti. Henkilöt on nimetty Akiksi ja Minnaksi, tutut hahmot muusta Reko Lundánin tuotannosta.

Kirja julkaistiin vähän ennen Reko Lundánin kuolemaa. Sitä ennen hän ei ollut sairudestaan paljon julkisuudessa puhunut. Tämä ei ole päiväkirja eikä muistelmat, mutta silti tämä kirja on omalla tavallaan täysin totta. Sairaudestaanhan Reko Lundán vaimoineen kirjoittaa, mutta roolihenkilöiden läpi suodatettuna. Tuntuu turhalta kuitenkaan alkaa miettimään, mikä on romaania ja mikä suoraan Lundánien elämästä.

Miksi tällainen kirja on julkaistu ja miksi se kannattaa lukea: Akin suulla Lundán toteaa:
"Varmaan banaalein syy on, että ammattikirjailija kirjoittaa vain julkaistakseen. Toinen syy on se, että uskon tämän tekstin todistusvoimaan ja tärkeyteen. Ei minulla ole todistushaluja rajan takaa, mutta uskon kirjallisuuteen, uskon ihmisten haluun samastua ja eläytyä..
Kun ihminen yrittää mahdollisimman tarkasti sanoilla kertoa toiselle ihmiselle se mitä hän tuntee ja mikä on hänelle totta, se on mielestäni korkein kommunikaation muoto. Sanojenkin välityksellä voimme päästä niin lähelle toisiamme, että aistimme toistemme toiveet, pelot, uskomukset, rakkauden. Kun sanat muuttuvat tuntemuksiksi, se on kirjallisuutta. Tätä vuorovaikutusta minä haluan olla edistämässä, niin lukijana kuin kirjailijanakin. Se on korkein päämääräni."

1 kommentti: