tiistai 22. marraskuuta 2011

Niall Williams: Niin kuin taivaassa

Alkuteos: As it is in Heaven, 1998. Suomentanut Eva Siikarla.

Irlanti, mielenkiintoisia henkilöhahmoja, musiikkia, rakkaustarina, perheenvälisiä suhteita. Paljon minun mieleiseni kirjan elementtejä. Ja pidinkin kirjasta tavallaan. Eniten pidin ehkä kerrontatavan omalaatuisesta kauneudesta. Kuinka shakkipelista tai puvusta avautui koko elämän kuva. Kirja pyöritteli teemoina kuolemaa, elämää, rakkautta, onnea.

Ihan lukemisen arvoinen kirja siis. Mutta ihan täysin se ei kuitenkaan vakuuttanut. Jokin rakkaustarinassa oli minusta ärsyttävää. En oikeastaan pitänyt Gabriellasta kovin paljon, eikä Stephenistäkään saanut oikein kunnolla otetta. Mutta Stephenin ja Philipin, isän ja pojan suhde oli mielestäni jo paljon mielenkiintoisempi. Kirjan viehätys piilee osittain sen aistivoimaisessa kuvauksessa, mutta toisaalta se tuntui välillä menevän liiallisuuksiin. Osittain vaikuttaa varmaan myös se, että en oikein päässyt kirjan kanssa vauhtiin, vaan lueskelin sitä pienissä pätkissä silloin tällöin. Harkitsin jo jossain vaiheessa, että jätän kirjan kesken, mutta en sitten kuitenkaan malttanut.

Tämä kirja muuten tarttui aikoinaan kirjastosta mukaan ihan sattumalta. Minusta on hauska aina välillä lainata kirjoja, joista ei tiedä etukäteen yhtään mitään. Tähän kirjaan tartuin muistaakseni alun perin siksi, että ajattelin sen liittyvän jotenkin elokuvaan Niin kuin taivaassa (Så som i himmelen), joka on ehkä yksi suosikkielokuvistani. Takakansitekstin lukeminen paljasti toki heti erehdykseni, mutta päätin silti lainata kirjan, sillä se vaikutti mielenkiintoiselta. Ja nyt kun mietin, niin on näillä kahdella teoksella jotain yhteistäkin, ainakin musiikki ja rakkauden vapauttava voima.

2 kommenttia:

  1. Minulla on Niall Williamsin kirjat;Niin kuin Taivaassa ja Saaren Hiljaisuudessa myös äänikirjoina. Molemmissa kirjoissa on kuvattu universaaeja totuuksia rakkaudesta ja ihmisenmielen toiminnasta aivan erikoisen tdellisella tavalla. Kirjat voi kuunnella tai lukea useaan kertaan ja kertomusten merkitys aukeaa aina vain paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä varmaan tutustua myös tuohon toiseen Williamsin kirjaan. Vaikka Niin kuin taivaassa ei aivan täysin minuun iskenytkään, niin kirjassa oli kyllä jotain viehättävää, ja olen ajatellut, että voisin lukea kirjailijalta muutakin.

      Poista