torstai 10. helmikuuta 2011

Vapauta kirja!

Aloitin jonkin aikaa sitten uuden harrastuksen, bookcrossauksen. Ajatuksena on vapauttaa kirjoja omasta kirjahyllystä muidenkin luettavaksi. Kirjat rekisteröidään nettisivuille, ja jokainen kirja saa oman "henkilötunnuksensa", jonka avulla kirjan löytäjä voi käydä kommentoimassa päiväkirjaan. Hyvässä tapauksessa kirjan vapauttaja saa siis seurata kirjansa matkaa ympäri maailmaa.

Olin kuullut ideasta jo vuosikausia sitten, mutta ajattelin, että en halua luopua kirjoistani. Nyt päätin kuitenkin kokeilla - ja hei, tämähän on ihan hauskaa. Kirjahyllyssäni on useita kirjoja, joita en todennäköisesti tule lukemaan uudestaan. Tämä on hauska tapa pitää kuitenkin jonkinlainen kosketus kirjaan olemassa. On jännittävää odottaa, onko kukaan löytänyt vapauttamaani kirjaa ja viitsiikö hän käydä kuittaamassa löytönsä nettisivuilla.

Kaikista kirjoista ei tietenkään kuulu vapautuksen jälkeen mitään. Tämä mietityttää. Eikö löytäjä vaan ole jaksanut etsiä nettisivua ja kuitata löytöään sinne, vai onko kirja päätynyt jossain roskiin? Ensimmäinen vaihtoehto olisi toivottava. Kirjojen roskiin heittäminen tuntuu suorastaan julmalta, ainakin jos ei ole kyseessä ihan risa kirja. Toisaalta esimerkiksi kirpputorit ovat täynnä kirjoja, jotka eivät enää kiinnosta ketään ja jotka vievät valtavasti tilaa. Aikansa hittikirjoja suorastaan pursuilee. Viimeksi kirpparilla käydessäni kiinnitin huomiota Riitta Uosukaisen kirjaan Liehuva liekinvarsi, jota näkyi olevan tarjolla yksi jos toinenkin kappale.

Tässä on yksi tapa hyötykäyttää vanhoja kirjoja. Aika hienoja, vai mitä? Mutta toisaalta vähän säälittääkin kirjat - ehkä se kuitenkin vielä olisi löytänyt lukijan... Todennäköisemmin näihin ei ole kuitenkaan käytetty arvotavaraa tai uniikkikappaleita, joten iloitaan vaan siitä, että kirja voi löytää uuden elämän vaikka näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti